Най-западният остров на Еолийския архипелаг преживява сериозно предизвикателство, с което местният кмет възнамерява да се справи с крути мерки. Оказва се, че там животните са в пъти повече от хората. Конкректо, на малкия остров Аликуди има около стотина души жители, но над 600 кози, чиято популация постоянно нараства, съобщава италианското издание Corriere. 

Тенденция: Все по-малко крави и овце, броят на биковете е с 22% ръст

В Аликуди се намира най-малкото училище в цяла Европа. Учителите и учениците традиционно пътуват от Еолийските острови до континента и обратно. Тяхното ежедневие и на летовниците обаче е затруднено от съжителството с дивите кози, които атакуват градините и градските части. Затова след анализ на ситуацията Регионалният отдел по земеделие и развитие на селските райони обяви спешна мярка - независимо дали сте фермер, или не, можете да вземете безплатно кози от острова, стига да ги хванете. 

Козите имат своя рай в горната част на планината, където живеят на пълна свобода, но бурното размножаване и нуждата от храна карат голяма част от тях да слязат към заселените части. Те са от породите Гиргетана, Саанен и Тибетско джудже.

Аликуди е остров с невероятна красота и предизвиква международен отзвук. Той представлява изгаснал вулкан, възникнал преди около 150 хиляди години. През 2023 г. CNN го включи сред най-добрите острови в Европа, за да избягате от френетичния ритъм на съвременния живот и да намерите вътрешен мир. За острова са характерни стъпалата от лава, които водят до склонове, където цари тишина и спокойствие. 



Вижте още:

Съборът на овцевъдите отличава с премиум знак най-добрите млечни продукти

Андрей Мачуганов: Люцерната има по-добър пазарен потенциал от зърнените култури

Тренд в Португалия: Овце в лозето