Моделът на семейните ферми, който се практикува от древни времена, е в криза. Те стават все по-фрагментирани в цял свят - в Европейския съюз, САЩ, Китай, Африка и т.н. Макар семейните ферми да генерират приходи, в много случаи те едва надвишават разходите, което неминуемо след време ги води до фалит. За това допринасят още липсата на работната ръка и проблемът с младите поколения. На този етап стимулите на държавно ниво не оказват желания ефект, информира Agriland. 

Успешен пчелар: Вносът на пчелни майки може да е сериозен проблем

Модерният бизнес модел, управляван от големи компании, подкрепяни от инвестиционни фондове, сякаш измества семейната ферма в периферията. Резултатът от проучване, проведено в Северна Ирландия от Andersons Center от името на Prince's Countryside Fund, потвърждава тази широко разпространена тревожна ситуация. Само една на всеки пет семейни ферми носи печалба. Асоциация на фермерите, наречена Farmers for Action (FFA), заключава, че това означава, че поне четирима от всеки пет ирландски семейни фермери губят пари и “вече не могат да си позволят да ни изхранват”. 

Това обяснява защо около 60% от семейните фермери в Северна Ирландия работят на непълен работен ден, което означава, че са ангажирани на непълен работен ден извън фермата си. След решенията на правителството парите за подпомагане на фермите възлизат на само 50% от това, което са били преди 24 години. Цените на суровините са най-високи за всички времена. Влажното и студено време през миналия юли има огромно вредно въздействие върху установяването на пролетните култури и пролетната работа, което означава, че фермерите не са в много добра финансова позиция”, отбелязва лидерът на FFA Шон Маколи. 

Според него големите банки имат твърде голям контрол върху семейните ферми в Северна Ирландия, които не са в добра финансова позиция, за да избегнат необходимостта да заемат пари. Съдебните дела за събиране на дългове нарастват и сега е моментът ръководителите на ферми да подкрепят законопроекта за благосъстоянието на земеделските стопанства, законопроект в полза на фермерите. Инициативата призовава производителите да получат цена за продукцията си, която взема предвид всички производствени разходи, плюс договорен марж на печалба, за да се гарантира продължителна устойчивост на ниво ферма. 

По този начин всички фермери ще получат реалните производствени разходи плюс марж за инфлация за тяхната селскостопанска продукция, като същевременно ще дадат пример на други региони как трябва да се правят нещата, казва Маколи. 



Вижте още:

Дамите в селското стопанство: Валентина Йосифова

Млади потомствени фермери: Колкото си по-грамотен, толкова по-добре

Как двама братя се подготвят да поемат семейната ферма