Министрите на земеделието на страните членки призовават Европейската комисия да задейства помощта за частно складиране, за да се подпомогнат онези сектори, в които има значителни пазарни смущения и въздействие върху цените заради пандемията. В петък те излязоха със съвместно изявление по въпроса, пише Euroactiv.

Директни плащания: ЕК позволи 70% от субсидията в аванс

Министрите настояват за прилагане на мерки по регламента за Общата организация на пазара (ООП). По-конкретно те искат от Комисията да разреши публична намеса на ЕС, която да възстанови баланса на нарушения пазар.

Междувременно Комисията по земеделие към Европейския парламент (ЕП) също изпрати писмо до ЕК с настояване за директна намеса на пазара, за да помогне на фермерите да избегнат загуби заради пандемията. Бюджетът обаче е ограничен, затова Комисията се колебае.

В своето писмо до земеделския комисар Януш Войчеховски те настояват да се използват аварийни пазарни мерки – изкупуване на продукти, за да се предотврати спад в цените, частно складиране на стоки и преразпределяне на финансови средства.

За целта евродепутатите предлагат да се използва резервът за спешни случаи по ООП, който в момента е 478 млн. евро и обикновено се дава като директни плащания. Тези директни плащания да се направят за земеделските производители, които са най-засегнати от извънредното положение, предлагат от Брюксел.

ВИЖТЕ ВОДЕЩИТЕ НОВИНИ

Сред тези пострадали сектори са производството на плодове и зеленчуци, както и на говеждо месо заради затворените ресторанти и нарушените вериги за доставки и транспорт. Междувременно цените на млякото в редица европейски страни също падат.

Това предложение на евродепутатите обаче се приема резервирано от Европейската комисия. Земеделският еврокомисар подчерта, че наличните средства в бюджета на ЕС са „почти изчерпани“. Ето защо е малко вероятно Комисията да се намеси пряко на селскостопанските пазари, изкупувайки определени стоки.

Вместо това Януш Войчеховски предлага да се използват пари от втори стълб, където все още има на разположение около 6 млрд. евро. Подобно предложение обаче едва ли ще убеди представителите на държавите членки в Съвета, тъй като те са отпуснали различни суми за селските райони.

Водени от Франция, някои министри на земеделието вече се изказаха в полза на намесата на пазара. По-рано миналата седмица 14 евродепутати поискаха от Комисията спешно да наложи намаляване на обема на производството на мляко, за да се стабилизират неговите цени. Френските производители вече са натрупали непродаден излишък от 40 млн. л. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.