Ревенът (Rheum Palmatum L.) е многогодишно тревисто растение от сем. Лападови, което има мощен корен и едри листа с дълги месести дръжки. Семената са кафяви крилати орехчета.

Използваемата част ревена са дръжките, които съдържат витамин С до 30 мг %, ябълчена, оксалова и лимонена киселина и пектинови вещества. Употребяват се в свеж вид, консервирани или замразени за компоти, сладка, мармалади, различни напитки, в бонбонената промишленост и пр.

Изключително сгудоустойчив, ревенът издържа значително ниски температури. Зимува на открито без повреди. Няма високи изисквания към светлината и затова, може да се отглежда ревен се като подкултура в овощната градина, дава дълги и качествени дръжки. Засушаването причинява загрубяване на дръжките, но и прекомерната влажност не е подходяща. Макар и невзискателен към почвата, все пак най-добра почва за отглеждането на ревен е дълбоката глинесто-песъчлива влажна почва с отцедлива подпочва. Извличайки големи количества хранителни вещества за мощния си растеж, ревенът се нуждае от богато торене с органични и минерални торове.

Най-широко е застъпено отглеждането на ревен чрез засаждане на части от коренищата. За получаване на посадъчен материал се използват 4-5-годишни растения. Отбират се такива, които стрелкуват по-малко. През пролетта или през есента коренищата на извадените растения се нарязват на 6-8 части, така че всяка част да има 1-2 пъпки.

Отглеждане на ревен чрез разсад се практикува, когато няма стари насаждания за получаване на посадъчен материал. Семената се засяват през пролетта на разстояние 25-30 см между редовете; в редовете след поникването растенията се прореждат на 10-15 см. През лятото разсадът се окопава, полива, плеви и подхранва с минерални торове.

Ревенът се разсажда през пролетта или през есента. Частите от коренищата или разсадът се засаждат на редове на разстояния 90-100 см между редовете и 80-90 см в редовете. При това, когато се използва разсад, се бракуват растенията, образували цветоносни стъбла още през първата година.

Насаждението от ревен периодично се окопава и плеви. Цветоносните стъбла се отстраняват. През 1-2 години в междуредията се внася разложен оборски тор. През втората година след засаждането на маточните части и през третата след сеитбата започва прибирането на дръжките. То се извършва 3-4 пъти - от април до юли. Листните дръжки с дължина около 30 см се отчесват, а листните петури се отрязват. Дръжките се връзват на връзки.

От 1 дка ревен се получават 2500-3000 кг дръжки. Най-висок е добивът от ревен през 5-6-ата година.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Технология на отглеждане на зелен фасул като втора култура

Девисил (Levisticum officinale)

Засейте спанака за ранна пролет

Отглеждане на броколи