Броколи се отнася към сем. Кръстоцветни, което се състои от около 3000 вида, разпространени главно в Европа, Азия и Средния Изток.

Отглеждането на броколи в България е ограничено поради липса на икономическа мотивираност на фермерите и производството на други традиционни за страната зеленчукови култури

Използваемата част на броколи е съставена от цветни бутони, обособени в сбита глава и част от принадлежащото към нея стъбло. Преобладаваща част от сортовете броколи имат зелен цвят на главата, по-рядко се срещат цветни глави с виолетова окраска. Някои от сортовете броколи образуват само централна цветна глава, а при други след отрязването и се образуват различен брой странични главички.

Напоследък броколи печели популярност не само поради отличните си диетични и вкусови качества, но и с по-лесното си отглеждане в сравнение с цветното зеле и по-дългия си период на прибиране. Производителите на броколи реализират по-висока доходност от културата спрямо цветното зеле, поради по-високата пазарна цена.

Броколи няма големи изисквания към топлината, но при температура, по-висока от 25°С и по-ниска от 10°С, добивът и качеството на продукцията се понижават. Оптималните температури за растежа и формиране на главите са между 16 и 21°С.

Технология на отглеждане на броколи - късно производство

При отглеждането на броколи, много важен момент е избора на сорта. Български сортове броколи няма. Представителствата на чужди фирми у нас предлагат семена от Холандия, Швеция, Израел, Япония и др. Подходящи за отглеждане на броколи при нашите почвено-климатичните условия са хибридите , Monopoli Marathon, Fiesta, Coronado и др.

За получаването на качествена продукция от броколи има значение и възрастта на разсада. Качественият разсад трябва да бъде млад, около 30-40-дневен, с добре оформени листа и здрави корени, което е гаранция за лесно и бързо прихващане на младите растения и за доброто им развитие по-нататък.

В България има две направления за производство на броколи - ранно и късно. За климатичните условия в България е подходящо късното производство на броколи, което от своя страна дава възможности за отглеждането му като втора, уплътняваща култура след подходящи предшественици, каквито са бобовите и житните, които освобождават площите рано, както и краставиците, доматите, тиквичките, ранните картофи, морковите, спанака и др.

Семената се засяват към средата на юни на открита леха, а за по-южните райони и към края на месеца. За производството на разсад за 1000 кв.м са необходими около 100 г семена. Броколи за есенно производство се разсажда към края на юли - началото на август. В един декар се култивират 3000-3500 растения, в зависимост от схемата на засаждане, която най-често е 80/50 или 70/40 см.

Торене, поливане на броколи

Важен момент от технологията на производство на броколи е правилното торене. Въпреки, че броколи спада към невзискателните по отношение плодородието на почвата култури, то се развива най-добре на леки, добре аерирани почви, с неутрална реакция. Оптимално е комбинираното торене на броколи с оборски тор (2-2,5 т/дка), внесен при подготовката на почвата и минерални торове. Предпосадъчно се прилагат 15-20 кг/дка калиев сулфат и 20-25 кг/дка троен суперфосфат.

Азотният тор (25-30 кг/дка амониев нитрат) се внася двукратно на равни дози под формата на подхранване, съвместно с окопаването.

Броколи, като зелева култура, е взискателно към влажността на въздуха и почвата. Въпреки, че е по-сухоустойчиво от цветното зеле, за да се произведе качествена продукция, се прилага редовно поливане на посева. Оптималната почвена влажност е 75-80% от ППВ. От най-много вода се нуждае по време на растежа на главите и на образуването на страничните главички, когато поливките са по-чести (през 5-7 дни).

Зелевите култури, а в това число и броколи, се нападат от голям брой неприятели и болести. От неприятелите най-опасни са бяла зелева пеперуда, зелевите бълхи и зелева нощенка, а по-важните болести са мана, гуша и др. Ето защо е необходимо често обследване на разсада и младите разсадени растения с цел навременна намеса и ефективна борба с вредителите.

Прибиране на броколи

Важен момент е прибирането на продукцията, което се прави когато цветните глави са достигнали консумативна зрялост и са плътни и сбити. Срокът за прибиране на броколи е през септември-ноември. Цветната глава се отрязва заедно с 10-15 см от стъблото, което е месесто и подходящо за консумация. Ценно качество на броколи е, че след отрязване на връхната глава се формират по-дребни главички на страничните леторасти, което значително увеличава добива и удължава срока на използване. Средният добив от есенното производство на броколи е 1500-2000 кг/дка, в зависимост от сорта и условията на отглеждане.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Поливане на домати

Листни въшки по зеленчуковите култури и борбата с тях

Най-важното за вегетационните поливки на зеленчуците?