Ако искате да имате спанак в собствената си градина в ранна пролет, началото на ноември е подходящият момент за сеитбата. Засеете ли го в края на зимата, ще го имате в по-късна пролет. Спанакът е студоустойчиво растение. За да започнат да никнат семената, са необхподими 3-4oC.

Сортове спанак

Пониците издържат и до - 6-8oC, а вече вкоренилите се добре растения не се боят и от -20oC, особено под снежна покривка. Непретенциозен към температурата, спанакът е взискателен към почвата и нейната подготовка. Хубави листа прави на дълбоки плодородни почви, каквито са в повечето дворни градини. Мястото му е освободеното от фасула, доматите, пипера, картофите и др.

Площта се почиства старателно от растителните остатъци на предшественика и почвата се обработва дълбоко. Специално торене обикновено не е нужно, защото спанакът ще се възползва от обилното торене на предшественика, но все пак малка добавка на азотни и фосфорни торове е желателна.

Когато почвата в дворната градина е бедна на органично вещество и предшественикът не е торен с оборски тор или компост, сега употребата на 4-6 кг на 1 кв. метър напълно угнил оборски тор или компост ще е полезна мярка. Семената може да засеете в браздички на разстояние 20 см една от друга и плитки до 3-5 см. След заравняването това ще е и дълбочината на сеитбата. Ако успеете да засеете по 2,5-3 г семена на квадратен метър, ще имате нормално гъст посев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Календар Зеленчукопроизводство

Торене на спанак, салата, репички, зелен лук и зелен чесън

Засейте спанака за ранна пролет