Производство на разсад краставици

Срокът на сеитба на краставиците отглеждани в полиетиленови оранжерии се съобразява със следните особености:

  • за засаждане на постоянно място в оранжерията се използва 30-35-дневен разсад;
  • засажда се, когато температурата на почвата в оранжерията на дълбочина 15 см е над 13°С т.е. времето за сеитба се съобразява с топлинните условия в различните райони на страната.

Ориентировъчно в най-топлите райони краставиците може да се сеят през втората половина на февруари или първата половина на март и да се разсажда към началото на април. Сее се в саксийки или пластмасови кофички, напълнени с торово-почвена смеска, подредени в полутопъл парник или в оранжерията върху леха, затоплена предварително с биотопливо: топлият оборски тор се зарежда в изкопан в оранжерията трап, дълбок 25-30 см; отгоре се подреждат саксийките. Във всяка саксийка се засяват по 2-3 семена. Лехата със саксийките се покрива с полиетиленов тунел, който се отстранява при топло време. След поникването във всяка саксийка се оставя по едно растение. Според нуждата се полива, проветрява се и се подсипва с торово-почвена смеска. Няколко дни преди засаждането растенията се пръскат предпазно с 0,2% пероцин или 0,2% дитан.

Подготовка на оранжерията за отглеждане на краставици

През есента оранжерията за отглеждане на краставици се наторява с 6-8 т полуразложен оборски тор, 50-60 кг обикновен суперфосфат и 15-20 кг калиев тор на декар, след което се изорава на дълбочина 28-30 см. През пролетта, след като площта се освободи от салатата, зеления лук, зеления чесън или спанака, се полива и почвата се обработва отново на дълбочина 18-20 см. После се набраздява на разстояние 90 см или се оформят високи лехи, широки 100 см, с пътеки между тях, широки 50 см.

Засаждане на краставиците

Краставиците се изваждат внимателно от саксийките, които са предварително полети, и се засаждат в плитки ямки на дълбочина до семеделите. Разстоянията на засаждане са 90 х 40 см - при браздова повърхност, и по два реда на висока леха, на 50 см между редовете и на 40 см в реда. Веднага след засаждането краставиците се полива със слабо затоплена вода.

Грижи за краставиците отглеждани в полиетиленови оранжерии

Най-важно е да се поддържа оптимален топлинен режим. Няколко дни след засаждането дневната температура се поддържа около 25°С, а нощната - 15-18°С. По-късно дневната температура при слънчево време трябва да е 22-28°С, при облачно - 20-25°С, а през нощта - с няколко градуса по-ниска. Понякога, при неотопляема оранжерия, се налага да се поставя допълнително полиетиленово платно и да се покриват растенията с полиетиленови тунели.

Първоначално краставиците се поливат по-рядко с позатоплена вода, по гнезда. По-късно, вече през май, се напоява с течаща вода или чрез дъждуване. Така почвената влажност се поддържа над 8% от ППВ, въздушната - 80-90%. Проветрява се редовно, първоначално през по-топлите часове на деня.

Окопава се плитко, на 8-10 см дълбочина, за да не се повредят корените, като същевременно основата на стъблата леко се загърля.

краставици в полиетиленова оранжерияКраставиците се подхранват 2-3 пъти през 10-15 дни с по 15-20 кг амониев нитрат на декар. Подхранва се и 1-2 пъти с по 1 т пресен оборски тор на декар, размит в поливната вода. Първото подхранване с оборски тор се прави в началото на плододаването. Стъблата на краставичните растения се привързват под 4-ти - 5-и лист с манила или с други подобни материали за телена конструкция, висока около 2 м.

Резитба на краставиците отглеждани в оранжерия

Извършва се и резитба на краставиците за формиране на стъблото и за определяне на количеството на плодовете.

Резитба на сортовете краставици Гергана, Свежест и Десислава

Резитбата на краставиците е следната: на височина 20-25 см от основата на стъблото се почистват всички разклонения (колтуци). Следващите няколко разклонения (колтуци) се прекършват на 2 листа и един плод, по-горните на 2-3 плода. Върхът на стъблото се прекършва на 10-12 см над тела на конструкцията.

Разклоненията под прекършения връх - 2-3 на брой, се оставят свободно надолу. Прекършват се едва на 70-80 см над почвената повърхност.

Резитба при сортовете краставици Сандра и други от женски тип

Първият плод по стъблото се оставя след 4-ти - 5-и лист, а под него се отстраняват всички цветове и разклонения. По-нататък по стъблото се оставят всички плодове, като се отстраняват разклоненията (колтуците). Върховете на растенията се прекършват на 10-15 см над тела, а 2-3 разклонения под върха се спускат свободно надолу. Прекършват се, когато достигнат 70-80 см над почвената повърхност.

След прихващането растенията се пръскат с 0,3 % пероцин. Използва се най-тесният (с най-малък отвор на дюзата) разпръсквач на машината. Пръскането на краставиците отглеждани в оранжерия се повтаря всеки 10-12 дни, но с корсейт Р ДФ - 0.25 %, превикур 607 СЛ - 0.25%, ридомил голд МЦ 68 ВП - 0.25 % главно срещу маната. Препаратите трябва да се редуват.

Беритби на краставиците

Беритбата на краставиците се извършва от май до юли. От декар се получават 8-10 т стандартни краставици.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ранно производство на домати в неотоплявани оранжерии

Сортове спанак

Отглеждане на репички в неотопляеми оранжерии

Как да се борим с болестите причинени от патогенни бактерии по доматите