Отглеждането на домати в неотоплявани оранжерии протича през периода март-юли.

Подходящи сортове домати за ранно производство на домати в неотоплявани оранжерии

Балка, Марица 25, Медина, Топкапи, Roial flush и Адора, Жар, Прекос, които са полудетерминанти; новите хибриди на холандската селекция.

Производство на разсад

В оранжериите с биологично отопление се вграждат парници или тунелни покрития, широко 150 см и дълбоки 60 см за гъстия и 40 см за пикирания разсад. Парниците се зареждат с добре загрято биотопливо, върху което се поставя торово-почвена смеска с дебелина на пласта 15 см за гъстия и 20-25 см за пикирания разсад в саксии.

Семената се обеззаразяват чрез накисване за 25 минути в 0,20% разтвор на флоузан, като след това се промиват с чиста вода и се подсушават на проветриво място.

Засяват се по 3 г/кв.м семена на дълбочина 1-2 см 65 дни преди засаждане на растенията на постоянно място. Поддържа се температура от 16-20ºС през деня и 10-12ºС през нощта, а влажността на въздуха се поддържа 60-65%. При поява на болестта сечене, се полива с 0,05%-ов бордолезов разтвор, мерпан - 0,2%, или се напрашва с дървесна пепел. Разсадът е готов за пикиране 15-20 дни след поникването. Пикира се във фаза 2-ри лист в пластмасови саксии с диаметър 10 см, пълни с хранителна смеска. За целта се използват и полиетиленови ръкави с диаметър 8 см или торфени кубчета с размери 8х8х8 см. За пикирания разсад се поддържа 1-2 градуса по С по-висока температура, отколкото при гъстия, а влажността на въздуха 65%.

Подготовка на оранжериите за ранно производство на домати

Подготовката на оранжериите за ранно производство на домати започва след прибирането на реколтата от предшестващата култура. Оранжериите се почистват от растителните остатъци- листа, стъбла, плодове, корени, като се извозват и се унищожават извън стопанството. Почвата се обеззаразява ежегодно с вапам - 0,2%, формалин - 2%. Есента площта се наторява с 5-10 т разложен оборски тор, 60-80 кг гранулиран суперфосфат и 40 кг калиев сулфат на декар, изорава се на 30 см и се подравнява.

Преди засаждане на доматите площта се преорава и се фрезова , като се оформят лехи, високи 10-12 см и широки 100 см, с пътеки между тях 40 см.

Засаждане на доматите

Благоприятните условия за засаждане на доматите в най-южните райони са през третото десетдневие на март в оранжерии с единично покритие и съответно през второто и първото при двойно и тройно покритие; в Южна България- съответно в началото на април, третото и второто десетдневие на март, а в Северна България- с по една седмица по-късно. Растенията се засаждат в двуредова лента на разстояние 100+40/30 или по 5 растения на 1 кв.м. Поливат се с по 1-2 л вода и се разхвърлят примамки срещу поповото прасе по 2-3 кг на декар и се заравят на 1-2 см. След няколко дни в лехите се внасят по 20-30 г на кв.м амониева селитра, прекопава се на 10-12 см и се мулчира с черно полиетиленово фолио- дебело 60-80 микрона.

Грижи през вегетацията

През първите дни след засаждането растенията развиват нови коренови власинки и са чувствителни към високи температури и ниска влажност на въздуха и почвата. Температурата на въздуха не бива да бъде по-висока от 20ºС. По-късно, когато растенията започнат да нарастват, температурата се повишава на 20-25ºС, а при зреене на плодовете- на 25-30ºС.

Регулирането на температурата в оранжериите се постига чрез проветряване. Отначало с отваряне на двете врати, разположени на двете къси страни, а по-късно с отваряне на част от страничните проветрители, а през топлите дни се отварят всички проветрители.

Влажността на почвата след засаждането не трябва да се повишава над 80% от ППВ, за да се образува добре развита коренова система. По време на плододаването почвената влажност се поддържа 80-90%, като в началото се полива в сутрешните часове, а през май и юни - привечер.

Доматите се развиват най-добре и плододават обилно при умерена влажност на въздуха - 60-65%.

Когато почвата не е мулчирана доматите се подхранват 3 пъти с по 20 кг амониева селитра на декар - при формиране на първите плодове, 20 дни по-късно и при отстраняване на растежния връх.

Първото окопаване на немулчираните домати се извършва на дълбочина 10-15 см няколко дни след засаждането, за да се разрохка уплътнената почва. Тогава се подсаждат и загиналите растения. Следващите 2-3 окопавания са плитки - 5-6 см за да се предпази кореновата система от нараняване. Мулчираните домати не се окопават.

Доматите се прикрепват на телена конструкция - 150-160 см, като всяко растение се привързва самостоятелно с манила или с пластмасово лико.

За да се предпазят растенията от изресяване, през април и началото на май се използват трилери /вибратори/ или се третира с растежния препарат томамил. Приготвя се 0.5% воден разтвор от препарата непосредствено преди третирането. Цветовете се напръскват с фина струя чрез ръчен пулверизатор. Третира се 2-3 пъти (първо до трето съцветие).

Най-често растенията се нападат от листни петна, картофена мана, фитофторно гниене, бактерийно изсъхване, сиво гниене, листна плесен, а от неприятелите - оранжерийна белокрилка, паяжинообразуващ акар, помукова нощенка, галова нематода и др.

Срещу фитофторното гниене, картофената мана и листните петна растенията се пръскат с Дитан М 45 -0,2%, Купроцин - 0,4%, корсейт-0.15%;срещу брашнестата мана - с скор250ЕК - 0.075%, Тиозол - 0,3%, срещу сивото гниене - с метил-топсин - 0,07%, Роврал - 0,15% и се поливат с по 1 л метил-топсин - 0,07%, а срещу въшки - с Децис - 0,05%, Вазтак - 0,03%. Срещу оранжерийната белокрилка се провежда системна борба като всяка седмица се пръска с: адмирал - 0,05%, Актара 25ВГ - 0,03%, Би-58 - 0,1% и др. Освен това оранжерията се обгазява периодично с бладафум - 10 г за 200 куб.м. въздушно пространство, или с 10-14 кутийки на декар. Обгазява се късно следобед, като проветрителите се затварят. Кутийките се разпределят равномерно в оранжерията и се изгарят, а сутринта проветрителите се отварят за да се проветри.

Беритби и добиви

В оранжериите с единично покритие плодовете започват да се берат в края на май, а с двойно и тройно покритие - 1-2 седмици по-рано. Средният добив е 7-8 т от декар.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сортове спанак

Отглеждане на зелен чесън - предзимно

Отглеждане на репички в неотопляеми оранжерии

Отглеждане на зелен лук - предзимно

Ендивия - растение на прохладния климат