След прибирането на предшественика почвата се подготвя за есенното производство на репички, като се наторява с амониева селитра в доза 0,8-1 кг на 100 кв.м.
Сеитбата започва от средата на септември и може да продължи до средата на декември. След тяхното поникване, репичките се прореждат, плевят и поливат. Изваждането на репичките започва 25-35 дни след поникването.
При есенната сеитба този период е по-дълъг поради по-късия ден. След всяко прибиране останалите репички се поливат. За ранно пролетно производство на репички в неотопляеми оранжерии почвата се обработва през есента, като предварително се наторява с добре разложен оборски тор.


През пролетта с предсеитбената обработка се внасят на дълбочина 8-10 см по 0,6-0,7 кг амониев нитрат на 100 св.м. Сее се много рано, при първа възможност за работа. Репичките се сеят на равна повърхност, на ниски лехи с пътеки по между тях с разстояния между редовете 10-15 см на дълбочина 2 с


Може да се използва и разпръсната сеитба, като семената се заравят на 2-3 см чрез плитко накопаване. За 100 кв.м са необходими 150 г семена. Сеитбата е етапна, чрез 10-15 дни, за да ми свежи кореноплодни по-продължително време. За бързото и дружно поникване на семената се сее във влажна почва, но не е желателно да не се полива непосредствено след сеитбата, за да не се образува почвена кора. Ако посевът е много гъст се прорежда на 2- см разстояние от растение. Може да се прореди и по-късно с първото изваждане на репичките. Следващите грижи са плевене и поливане при засушаване, особено по време на нарастване на кореноплодните.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сортове зелен фасул

Съхраняване на картофи - особености, изисквания и режим на съхранение

Отглеждане на зеле - особености в агротехниката

Отглеждане на карфиол

Манголд се отглежда чрез директна сеитба на семената