Сортовете спанак се различават по големината на розетката си и по положението й. Тя може да бъде лежаща, приповдигната и изправена. Преобладават сортовете с гладка повърхност на листната петура, но все повече и на нашия пазар се предлагат сортове с набръчкани листа - тип савой (savoy). Различават се и сортове спанак с гладки и сортове с бодливи семена (плодове). Разпространените у нас сортове са от западноевропейски произход и имат гладки семена. За нашите климатични условия са подходящи студоустойчивите сортове с бърз темп на растеж както през есента, така и в ранна пролет и с късно стрелкуване. В практиката са се наложили сортовете Матадор 15/29, Матадор, Едър зимен, Хемус и др.

Матадор 15/29

Матадор 15/29 e много ранен сорт, развива се за около един месец. Презимува много добре, подходящ е за есенно и ранно пролетно отглеждане. Образува голяма розетка 16-25 см в диаметър: листата са големи, овални, почти гладки, с нежна консистенция и добри вкусови качества. Чувствителен е на мана.

Матадор

Матадор e късен холандски сорт спанак. Образува големи, леко повдигнати розетки. Високо добивен, къснострелкуващ сорт. Зимоустойчив е, но нараства бавно след презимуване, поради което се прибира една седмица по-късно от Матадор 15/29.

Едър зимен

Розетката е голяма, приповдигната. Листата са едри и по-тъмнозелени от Матадор 15/29. В сравнение с него закъснява с развитието си с 3-4 дни. Ранен сорт - подходящ е за отглеждане през есента и рано напролет. Бързо стрелкува и не е устойчив на мана.

Хемус

Високодобивен, ранен и зимоустойчив сорт спанак. Къснострелкуващ, образува по-малко мъжки растения и може да се прибира по-продължително време.

Хибридни сортове спанак на холандската фирма Енза Заден

Предимствата на хибридните сортове Енза Заден са, че са устойчиви на мана и имат по-добра издръжливост на загниване. Продукцията им е изключително изравнена, толерантни са на стрелкуване. Отличават се с по-едра листна маса, с наситен зелен цвят и са подходящи за автоматично производство. Енза Заден България разпространява хибридните сортове спанак Спейс Р1, Спинакер Р1 и Спокейн Р1.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Салатата - ценна зеленчукова храна

Отглеждане на репички в неотопляеми оранжерии

Отглеждане на зелен лук - предзимно