Естрагонът е многогодишно коренищно растение от сем. Сложноцветни. Коренището, дебело 0,1-1,5 см, е дървенисто и с рядко разположени по него пъпки. Стъблата на естрагона достигат височина до 150 см и са разклонени или единични, като образуват цели туфи. Листата имат линейно-ланцетовидна форма и са гладки. Някои сортове естрагон дават семена, които са много дребни, кафяви, яйцевидни.

За храна като салата или подправка се употребяват листата и младите клонки на естрагона (тарос),  които притежават приятен аромат, дължащ се на съдържащите се в тях етерични масла. Освен това листата на естрагона са богати на витамин С (до 70 мг %), каротин (6,8 мг %) и рутин (витамин Р) до 170 мг %).

Известни сортове естрагон (тарос) са руски - с матовозелена окраска на листата и френски - със силен приятен аромат.

Мястото, където ще се отглежда естрагонът, трябва да е наторено с оборски тор и дълбоко обработено.

Естрагонът се отглежда чрез засаждане на резници, издънки, части от растенията и чрез разсад (при сортове, които дават семена).

Издънките и части от растенията се получават при разделяне на туфите, което се прави през есента, но може и през пролетта. Всяка част трябва да има по 1-2 пъпки.

Резниците се приготовляват от средните части на леторастите през юли. Резниците се нарязват с дължина 10-15 см и се засаждат на дълбочина 3-4 см в парник, в който е разстлан 10-15-сантиметров слой рохкава почва, получена от смесването на 1 част парникова почва с 1 част пясък. Засажданите резници се поливат редовно. Вкореняват се след 10-15 дни.

За получаване на разсад естрагон семената се сеят рано през пролетта полутопъл парник; практикува се рядко засяване.

Посадъчният материал се засажда на разстояния 50/30 см.

Още през първата година след засаждането до настъпване на горещините естрагонът (тарос) се прибира няколко пъти. Когато растенията до стигнат височина 18-20 см, отрязват се връхните им части с дължина 10-12 см. След това се развиват по-мощни стъбла, които се режат късно през есента до самата почвена повърхност. На места с по-сурова зима изрязаните туфи естрагон се покриват с разложен оборски тор, който ги пази от ниските температури и ги наторява.

Естрагонът се суши в сенчести, проветриви помещения.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Брюкселско зеле

Картофи - особености в растежа и развитието

Как се отглежда спанак?