ягодов коренов хоботник Ягодовият коренов хоботник (Otiorrhynchus rugosostriatus Goeze) e известен като неприятел по ягодата в България от средата на 30-те години на миналия век, когато площите с тази култура се разширяват. Разпространен е навсякъде и вреди най-много по ягодата, но напада още малина, къпина, шипка, роза, циклама, иглика, лапад и др. културни и диви видове растения.

Възрастното насекомо е удължено овално, с кафяв до черен цвят и дължина 6,5-8 мм. Краката и антените са по-светли. Тялото е покрито с къси кафяво-оранжеви космици, а елитрите са точкувани в надлъжни редове. Яйцето е бледожълто, елипсовидно, дълго около 1 мм. Ларвата е бледожълта до бледорозова с кафява глава, надиплени сегменти на коремчето, дъговидно извита, без крака, дълга 10-12 мм. Какавидата е белезникава и е дълга 5-6 мм.

Ягодовият коренов хоботник развива едно поколение годишно и зимува като ларва, по-рядко като възрастно насекомо. През пролетта ларвите продължават да се хранят и завършват развитието си от втората половина на май до втората половина на юни. Какавидират в почвата на дълбочина до 12 см и в края на май - първата половина на юни имагинират. Имагиниралите бръмбари престояват в почвата 4-5 дни, след което излизат на повърхността и през нощта се хранят с листата на ягодата. Допълнителното хранене продължава 10-15 дни, докато женските бръмбари узреят полово и без да се оплождат (по партеногенетичен начин), започват да снасят яйца също през нощта в почвата, в основата на ягодовите растения на хармани и ограничено по растителните остатъци и по листата. Един бръмбар снася от 100 до 196 яйца. До есенната около 95% от бръмбарите снасят и умират, а около 5% остават да зимуват и снасят на следващата година по същото време, както и младите бръмбари. При температура на въздуха 25-30°С, и влажност 70% яйчният стадий продължава 20-22 дни. Излюпват се 97-99% от яйцата. Ларвите нагризват младите коренчета, а по-късно навлизат в коренището на ягодовото растение и правят в него тунели. При силно нападение отначало засъхват старите листа, а по-късно и цялото растение. При захлаждане на времето ларвите спират да се хранят и зимуват.

При слабо нападение от ягодов коренов хоботник растенията цъфтят и дават плод, но плодовете са дребни, безвкусни и често по време на узряването изсъхват. При силно нападение на ягодите отначало засъхват старите листа, а по-късно - цялото растение.

Борба с ягодов коренов хоботник

Препоръчва се засаждане на ненападнати ягодови растения, отглеждане на растенията при висока агротехника, пръскане срещу възрастните насекоми през периода на допълнителното им хранене с един от следните препарати: Би 58 - 0,15%, Актара 25 ВГ - 0,02% и др.