„Ако искаш да съхраниш младостта, то задължително яж пчелен мед”

Авицена

Медът е използван, като храна още от пещерните хора. Пчели са отглеждани в древния Египет преди повече от 6000 години. Още тогава е установено, че освен хранителни качества медът притежава и ценни лечебни свойства. В египетски папирус отпреди 3500 години медът се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания.

Медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (от един вид растение). Пчелният мед приема лечебните свойства на растенията, от които е получен. Основната съставна част на пчелния мед са въглехидратите. Те увеличават количеството на гликогена в черния дроб,като с това подпомагат активно обменните процеси в него, както и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява отделителната им функция. Така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.

Белтъчините се съдържат в малки количества. Те имат особено голямо значение за организма на децата. От микроелементите в меда най-застъпени са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др. Съдържа витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, С и каротин. Макар и в малки количества, те влияят на обмяната на веществата. Подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция. Етеричните и смолисти вещества в пчелния мед имат леко възбуждащо действие върху кръвоносната и нервната система. Те действат тонизиращо на организма. Установено е и наличие на флавоноиди, които влияят върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие. Проникнали в кръвта, захарите от пчелния мед са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане на нивото на кръвната захар се намалява както умствената, така и физическата работоспособност.

Основен начин на употреба на пчелния мед е вътрешното му приложение. Необходимо е медът да се задържи в устата, за да могат антибиотичните му вещества да контактуват по-продължително време с устната лигавица. Така се лекуват инфекции в горните дихателни пътища. Може да се приема и разтворен в топло мляко, чай или в комбинация с прополис. Температурата на чая или млякото не трябва да бъде по-висока от 45-50 градуса. Когато се използват неговите антимикробни свойства при заболявания на стомашно-чревния тракт (ентерити, колити) се препоръчва да се приема под формата на гъст воден разтвор.

Медът, поставен върху рана, води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква отделянето на обилен секрет, който почиства раневата повърхност. Към този ефект на механично почистване се добавя и неговото антибактериално действие. Съдържащите се в меда флавоноиди от своя страна засилват регенеративните способности на клетките. Лечението се провежда, чрез намазване на раната с мед или чрез правене на бани с 30% воден разтвор на мед. По този начин става бързо очистване на раната от гнойната секреция и започва епителизиране. Епителизиращото и антибиотичното действие на меда се използват и за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина и влагалището. Например гъбична инфекция може да се повлия с поставянето на тампони, натопени в мед, във влагалището няколко поредни вечери.

Медолечение под форма на смучене на късче озахарен мед или масаж на венците се прилага при пародонтоза. Приемът на пчелния продукт се препоръчва и в диетата на бъбречно и чернодробно болни, при неврози, както и за профилактика на различни заболявания. Над 70-те съставки на меда подпомагат функциите на стомашно-чревния тракт, нормализират киселинността, регулират ферментационните процеси. Захарите му се резорбират направо, без да дразнят стомашната лигавица. Пчелният мед подобрява перисталтиката на червата и регулирайки изпразването им, влияе благоприятно при хроничен запек. Пчелният еликсир действа успокояващо на нервната система. Той може да се използва като помощно средство при неврози, придружени с безсъние. Тогава той се приема 3 часа след вечеря.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как протича животът на пчелите през годината?

Какви пособия са необходими за прегледите на пчелните семейства?

Основни правила за работа с пчелите

С какво се хранят пчелите?