През ноември овощните култури се намират в състояние на относителен покой, а голяма част от неприятелите и причинителите на болестите по тях преминават в неактивна форма. Растителните остатъци в овощните градини са потенциален източник на зараза. През ноември с прилагането на някои агротехнически и растителнозащитни мерки до голяма степен могат да бъдат унищожени причинителите на икономически важни болести по овошките.

Преди или в началото на листопада ябълковите и крушовите дървета, нападнати силно от струпясване, а черешите - от целиндроспориоза, е препоръчително да се третират обилно с 5-7 на сто карбамид. Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването и цилиндроспориозата. Това налага да се пръскат и окапалите около дърветата листа.

В края на листопада прасковените, кайсиевите, черешовите и бадемовите насаждения трябва да се напръскат с 2 на сто бордолезов разтвор (2 кг син камък + 3 кг гасена вар на 100 л вода) за борба със сачмянката и инфекционната апоплексия. За предпазване на овощните култури от зимните студове, за унищожаване на лишаите и мъховете, за отблъскване на миризливия дървесинояд и дървесницата, ствола и дебелите клони на дърветата се намазват с 20 на сто варна каша и малко глина.

През ноември чрез качественото провеждане на дълбока оран в овощните насаждения, се заравят растителните остатъци, в които зимуват причинителите на редица болести - струпясване по ябълката и крушата, кафяви листни петна по дюлята и крушата, церкоспороза, загиване на завръзите на дюлята, черно гниене по семковите и др. и неприятели - ябълковия цветопробивач, плодови оси, бадмов семеяд, черешова муха и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Устойчиви ягодоплодни сортове

Грижи за овошките през есенните и зимните месеци

Срокове за засаждане на овощните растения

Орех - стволът на ореха не трябва да се отсича