Накратко:
•    Египет разчита на „свежи“ пари за вътрешния пазар  
•    Сушата в Мароко прави страната още по-зависима от внос 


Службата за чуждестранно земеделие (FAS) към Департамента по земеделието в САЩ (USDA) публикува свой доклад на 23 април, в който се отбелязва, че страни като Египет и Мароко ще заложат на интензивен внос на пшеница.

Причините, стоящи зад тази прогноза, са различни за двете държави.

Докато тежката суша продължава да оказва сериозно влияние върху производството на пшеница и ечемик в Мароко, запасите от пшеница в Египет намаляват на фона на увеличаващото се население и „свежия“ приток на все повече чуждестранна валута в местните банки.

Египет

Докладът отбелязва, че египетските банки са получили през март големи суми в чуждестранна валута от сделка с Международния валутен фонд за 5 милиарда долара и инвестиционна сделка за 35 милиарда долара с Обединените арабски емирства по проекти в Рас ал-Хайма.

FAS прогнозира, че вносът на пшеница в Египет през 2024-25 г. ще достигне 11,2 милиона тона. Традиционно, страната разчита в голяма степен на вноса, за да подсигури програмата си за субсидиране, която осигурява евтин хляб за потребителите.

Крайните запаси от пшеница в страната за 2024-25 г. се очаква да спаднат до 2,48 милиона тона, около половината от количеството, което беше в резерв през 2022-23 г.

Тъй като населението на Египет нараства прогресивно - сега то възлиза на 106 милиона, но се очаква да достигне 124 милиона до 2030 г., увеличаването на производството и вноса е основен приоритет за местното правителство. 

Страната е сред най-големите потребители на пшенични продукти в света на глава от населението, като общото потребление през 2024-25 г. се прогнозира да достигне до осемгодишен връх от 20,65 милиона тона, се казва в доклада на FAS.

Агенцията прогнозира производство на пшеница за 2024-2025 г. да бъде около 9 милиона тона, което е малко повече от предходната година.
„Производството на пшеница в Египет се подобри чрез разработването на нови практики за отглеждане и култивиране, които доведоха до разпространението на нови високодобивни сортове“, аргументираха от FAS своята прогноза.

Мароко

Както вече споменахме, поради голямата суша в Мароко се очаква вносът да се увеличи драстично през 2024-25 г.
От края на януари валежите са под средните, което води до забавяне в растежа и развитието на растенията. Дъждът през февруари и март се оказа доста закъснял, за да помогне на посевите в южната част от страната, коментират от FAS. В резултат на това се очаква добивите от пшеница и ечемик да паднат доста под средните. 

Общото производство на пшеница се оценява на 2,3 милиона тона, или с 45% по-малко от миналата година, докато производството на ечемик се оценява на 600 000 тона, с 52% по-малко от миналата година.

Очаква се вносът да се увеличи поради очаквания спад в производството. Вносът на пшеница се оценява на 7,5 милиона тона, което е увеличение от 52% спрямо средния 10-годишен внос на Мароко, се посочва в доклада. Вносът на ечемик се оценява на 1,5 милиона тона спрямо 1,2 милиона тона през 2023-24 г.

Рубриката „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов се създава специално за Agri.bg.