Трябва да почистите градината от болните дървета и клоните. Окапалите плодове и листа съберете, остържете напуканата кора прекопайте дълбоко около стволовете на овошките и така ще заровите заразите и неприятелите. За да не се напукат от студа стволовете, варосайте.

Може да се събират калеми за облагородяване на овощни дървета. Избират се едногодишни леторасти, отрязват се от южната страна на дървото онези части, които имат добре развити пъпки. После се заравят на открито място, но да е защитено от слънчевите лъчи.

Всяка седмица проверявайте в какво състояние са плодовете, които съхранявате в избата, отделят се загнилите, защото ще заразят здравите.

Щом почвата не е замръзнала може да засаждате ягодоплодни храсти. Засадените по рано ягодите също имат нужда от малко внимание. Огледайте дали не са се измъкнали стръковете и около тях притъпчете почвата.

Засаждат се овощни дървета, но избирайки ги внимавайте на каква подложка са присадени. Ако е силнорастяща, увеличете разстоянията между фиданките. Младите дръвчета обвийте с хартия, за да ги предпазите от гризачи.

Отсега се подготвя мястото за новите лози, които смятате да засадите в ранна пролет. Ако мястото е по-голямо изорете, ако е малко – обърнете с права лопата, но пак да е възможно най-дълбоко. Докато не е замръзнала почвата можете да пуснете отвод от някоя главина и напролет ще си имате нова лоза.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подготовка на овощните дръвчета за засаждане

Попска круша - Cure

Засаждане на череши

Сортове вишни

Кога и как се засажда бадемът

Сортове кайсии