Четири нови сорта домати минаха успешно изпитването в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и вече можем да ги предлагаме на земеделските стопани. Това сподели за Агри.БГ проф. Даниела Ганева, директор на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. 

Фермер: Близо 40% от българските агнета ще останат непродадени, заради вноса


Два от тях са едроплодни интердетерминантни сорта – „Розово сияние“ и „Дара“, а другите са тип чери. Единият от тях - „Мини Мис“ е с розови плодове, а другият с червени плодове – „Сълзица“. 

„Българите търсят едроплодни домати, предимно от местни сортове. Защото те наистина са по-вкусни, по-месести, с по-нежна консистенция и по-нежна кожица“, каза проф. Ганева. 

Черитата обаче все повече навлизат на пазара, по-младото поколение ги харесва и интересът към този прототип домати расте и у нас, стана ясно от думите ѝ. Затова от ИЗК „Марица“ са потърсили начин да отговорят на потребителските настроения, като изборът „Мини Мис“ да бъде розов не е случаен. 

В института имат и нов сорт домати с оранжеви плодове, който е подложен за първа година на изпитване. „Той е изключително интересен, тъй като досега са правени сортове с увеличено съдържание на Бета Каротен, а този сорт има и Алфа Каротен. Това са сортове с изключително важен биологичен състав, тъй като освен вкусни, плодовете трябва да бъдат и здравословни с увеличено съдържание на антиоксиданти“, разказва проф. Ганева. Тя е автор на едни от най-популярните български сортове домати – „Алено сърце“ и „Розово сърце“, които имат хиляди почитатели не само у нас, но и в чужбина. 

Институтът има разработен преди години и друг оранжев сорт „Пловдивска каротина“, който е богат на Бета Каротен. 

В ИЗК „Марица“ правят селекция на зеленчуковите култури с най-голямо икономическо значение у нас като домати, пипер, картофи, лук, зеле и краставици. 

Разработват се и технологии за отглеждането на различните видове. Те обхващат не само традиционни, но и нови за нашата страна култури, понеже има стопани, които се интересуват от начина на отглеждане. Реализацията обаче все още е трудна, тъй като потребителите не са запознати добре с новите зеленчуци.