Какво да не правите

Не отглеждайте ягоди повече от 3-4 години на едно и също място. Не ги засаждайте след домати, пипер, картофи и зеле, тъй като се нападат от едни и същи вредители (различни видове причинители на кореновото гниене, нематоди и др.). Не бива да садите ягоди след ягоди поне в продължение на 2-3 години. Иначе ще ви създават грижи ягодовият коренов хоботник и кореновото гниене, които понякога могат да причинят загиване на повечето растения.

Най-подходящите предшественици

Най-подходящите предшественици за ягодите са бобовите култури. Може да ги засаждате и след тикви, тиквички, лук, чесън, спанак и едногодишни цветя. Ако искате да берете повече и по-хубави плодове, направете всичко възможно, за да редувате правилно културите.

Когато си купувате посадъчен материал, трябва да знаете на какви изисквания да отговаря той. Растенията да са с най-малко три добре оформени листа и една или повече пъпки, а листните дръжки да са къси и здрави. Ако разсадът е бил гъст, листата и пъпките са слабо развити, а листните дръжки са удължени. Такива растения са изнежени и етиолирали, с малко резервни вещества и когато ги засадите, голяма част от тях няма да прихванат или ще измръзнат през зимата. Оцелелите ще дадат само единични, дребни плодове.

Най-важните изисквания на ягодите към климатичните условия и почвата

Кореновата система трябва да е дълга 7 см, да е обрасла с коренови власинки, т.е. да има брадест вид и корените да са жълто-кафеникави, а не бели. Не бива ла засаждате разсад с рехава и слабо развита (под 5 см) коренова система и с белезникави основни корени, защото трудно се прихваща.

  • - В никакъв случай не вземайте разсад от съседа си или от някой друг фермер, а дори и от собственото си насаждение, защото растенията са заразени от вирусни и микоплазмеии болести.
  • - Купувайте посадъчен материал от разсадници. Той е отглеждан при съответните фитосанитарни изисквания през вегетационния период и затова е с гарантирана сортова чистота и здравно състояние.
  • - В градините на много любители овощари се среща т.нар. дива (плевелна) ягода. Тя расте буйно и създава впечатление, че от нея ще се получат много плодове. Но всъщност е почти безплодна.

 

Кога и как да садим ягоди?

Плевелната ягода образува много ластуни и има висок размножителен коефициент. Затова достатъчно а в насаждението ви да има единични растения от плевелна ягода, за да могат да изместят културите само за една-две години.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ако в градината ви има голи охлюви

Чистите ягодови насаждения са предпоставка за висок добив

Напояването - фактор за високи добиви