В нашата страна най-често се срещат мрежестият и полският гол охлюв, градинският и кафявият арион. Те нападат клубените и листата на зелето, салатата, марулята, фасула, граха, разсада на почти всички зеленчуци, плодовете на ягодите, краставиците, доматите, а също така - и отглежданите в парниците и оранжериите зеленчукови и цветни култури. По листата неприятелите изгризват неправилни отвори или изяждат цялата листна повърхност, като оставят незасегнати по-дебелите жилки. Върху кореноплодите на морковите и цвеклото, клубените на картофите, плодовете на ягодите, краставиците и доматите правят отвори с различна големина и форма, най-често разширяващи се към вътрешността. При зелето повреждат обвивните листа и замърсяват главите. По нападнатите части от растенията винаги има засъхнала слуз и бучици пръст. С това не се изчерпва вредата от голите охлюви. Те са преносители и на много гъбни и вирусни болести, които причиняват големи загуби.

Голите охлюви са двуполови животни, т.е. всеки индивид притежава женска и мъжка полова система, и при копулация се оплождат взаимно. Яйцата си снасят на купчинки по 10-30 в пукнатините на почвата, в основата на житните растения, под камъните и др. Предпочитат местата, защитени от дневна светлина и с достатъчна влажност. Броят на яйцата варира в зависимост от вида, възрастта, храната, физиологичното състояние и природните условия.

Влажността оказва много голямо влияние на голите охлюви. Ако тя е под 90%, неприятелите загиват, а когато е 100%, активността им е най-голяма. В сухо време охлювите се крият в пукнатините на почвата, под камъни, керемиди, растителни остатъци. За да живеят нормално, значение има и почвената влажност. При дъждовно време и оптимална температура за развитието отделните видове са активни и през деня.

Химичните и физичните свойства на почвата влияят върху разпространението и числеността на голите охлюви. Неприятелите избягват киселите и засолени, водопропускливите и леки почви. От особено значение е и съдържанието на хумус. Той е храна за младите индивиди, увеличава влагоемността на почвата, създава условия за развитието на много плевели.

Голите охлюви се срещат в почти всяка градина и създават много неприятности на стопаните. Какво е необходимо да се знае? Най-важното е площта да бъде чиста от плевели. В противен случай неприятелите си осигуряват храна преди засяването и след прибирането на културите, пък и има къде да се крият. Не бива да се оставят камъни, сухи растения, остатъци от слама по почвената повърхност. Редовно трябва да се събират и изнасят далеч от градините.

Голите охлюви може да бъдат унищожени, като гранулиран суперфосфат (30-40 кг/дка) или прясно изгасена и изсушена вар (10-20 кг/дка) се смила и се разхвърля между редовете. От химичните средства най-често се използва металдехидът (известен като сух или твърд спирт), с който се приготвят примамки. Към 100 г едро смлени трици, растителни остатъци, обелки от краставици, нарязани на едро картофи или моркови се прибавят 4-5 г счукан на прах металдехид. Примамките се слагат на повърхността на почвата и се покриват с изсъхнали растения, керемиди, дъсчици, камъни и др. Действието им продължава три дни. От готовите гранулирани примамки са най-популярни са Вениш - 0,3 кг/дка и Meзурол Шнекенкорн 4Г - 0,3-0,4 кг/дка. Трябва да се запомни добре, че слагането на примамките или третирането става привечер, когато неприятелите излизат да се хранят.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бактериален рак по овощните - Agrobacterium radiobacter pv tumefacies

Приготвяне на бордолезов разтвор

Борбата с кръгломиниращият молец започва още през есента

Полската повитица заплевелява голям брой култури