През 2009 г. Рамвеер Синх научава, че чичото на негов приятел е болен от рак. След проучване на темата, той решава, че болестта е следствие от съдържанието на вредни химикали в зеленчуците, съобщава The Better in India.

Заработи най-голямата оранжерия на покрив

Това ме уплаши. Реших, че трябва да предпазя семейството си от такъв тип рискове, спомня си Синх.

Бившият журналист на пълно работно време решава да напусне работата си и да се посвети на отглеждането на зеленчуци. Днес той практикува професията си на свободна практика и продава биозеленчуци.

През 2017 и 2018 г. Синх пътува до Дубай, за да посети земеделско изложение. На място се запознава с аквапониката.

Бях очарован от този земеделския метод. Не изисква почва и може да се отглеждат култури при по-малък риск от вредители. Освен това спестява почти 80% от водата, необходима за отглеждане на растения, разказва земеделецът.

Синх остава малко по-дълговреме в Дубай, за да проучи внимателно технологията от местните фермери. След като се завръща в Индия, решава, че ще направи експеримент в собствения си дом.

Интересът на Синх към аквапониката го кара да превърне триетажна сграда в аквапонична ферма. В момента тя е на площ 750 кв. метра и побира над 10 000 растения. Отглежда бамя, люти чушки, пиперки, тиквички, домати, карфиол, спанак, зеле, ягоди, сминдух и зелен грах.

Отглеждам всички сезонни зеленчуци с хидропоника. Системата е проектирана с помощта на PVC тръби и водата циркулира в системата с помощта на гравитацията. Подредбата гарантира, че около 16 хранителни вещества като магнезий, мед, фосфор, азот, цинк и други достигат до растенията чрез въвеждането им в течащата вода. Методът спестява 90% от водата, която се използва при традиционния начин на земеделие, обяснява той.

Синх вярва, че аквапониката е технология за производство на здравословна храна. Тя е дори по-добра от биоземеделието.

Смятам, че зеленчуците, отглеждани в хидропоника, по-добре усвовяват хранителните вещества. Освен това при този метод няма риск от замърсяване на почвата от съседна ферма, казва той.

Младият земеделец продължава да се грижи за фермата си, разположена на 40 км от къщата му, но вече не зависи от нея.

Няма нужда да пътувам на голямо разстояние за седмичните си запаси от зеленчуци. Събирам прясна реколта от собствената си кухня, добавя той.  

По всичко личи, че Синх ще продължи да развива аквапоничната си ферма. Още повече, че компанията му печели сумата отговоаряща на 160 000 лв. на година.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бъдещето: селскостопански небостъргачи

Ферма в супермаркета

Бъдещето: Вертикална ферма в метрото