У нас отглеждането на зеленчуци в метро звучи екзотично, но не и в Сеул, където южнокорейският технологичен стартъп Farm8 от известно време наложи успешно тази практика в една от метростанциите на града. Там, точно от септември 2019 г., функционира аквапоничната ферма на Metro Farm, съобщава AgroPortal.ua.

Апетитът за глухарчета расте

Ако трябва да бъдем по-точни, тя се намира на станция Sangdo, на 7-ата линия на сеулското метро. Под светлината на светодиоди и с помощта на автоматизирана система за контрол там се отглеждат 30 вида ядливи растения, включително микрозеленчуци, цветя и кълнове.

По информация на Farm8 нейната подземна вертикална ферма е 40 пъти по-ефективна от традиционния й аналог. Макар земеделският експеримент да заема скромните 394 кв. метра, той произвежда около 30 кг пресни зеленчуци дневно. По-голямата част от продукцията се използва директно в салати и сокове за хилядите посетители на заведение, което се намира в близост до метростанцията.

Искаме да променим представата за селското стопанство, казва главният мениджър на проекта Ли Хван-Мьон.

Стремим се да стимулираме хората да гледат на него не като на нещо от миналото, а като на нещо, което е част от бъдещето, допълва той.

Първата ферма в метро се оказа толкова популярна, че компанията създаде още четири като нея в други станции на метрото в Сеул.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заработи най-голямата оранжерия на покрив

Най-голямата градска ферма в света отвори врати

 

Ще вземе ли хидропониката превес над традиционното земеделие?