128-метров небостъргач ще бъде издигнат в Китай. Той е дело на компанията Carlo Ratti Associati и това, което го прави различен от всички познати досега е, че в него ще се използва аквапоника, за да се отглеждат култури. Не само това - ще разполага с търговски площи за продажба и консумация на произведената продукция, информира Dezeen.

Започна строителството на млекозавод за 620 млн. долара

Jian Mu Tower ще заеме последния свободен парцел в бизнес района на Шенжен. Сградата ще има 51 етажа, като 10 000 квадратни метра ще бъдат заделени за отглеждане на култури във вертикална хидропонна ферма. По първоначални оценки тя ще произвежда 270 тона храна годишно, достатъчни за изхранването на около 40 000 души. Така ще бъде създадена затворена верига - отглеждане на култури, прибиране на реколтата, продажба и потребление в рамките на една сграда. Отсъствието на разходи за транспорт, се отчита като предимство от създателя на проекта.

Вертикалната ферма е планирано да произвежда разнообразни зеленчуци и култури, включително подправки, плодове и листни зеленчуци. Тя ще бъде управлявана от„виртуален агроном, поддържан от AI“, който проследява ежедневните операции, включително напояването, както и условията на околната среда и храненето.

Името на кулата е вдъхновено от митичното дърво Джиан Му, за което в древния китайски фолклор се казва, че свързва небето и земята. Формата й аналогично също е свързана с древната китайска философия - „кръгло небе и квадратна земя“.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад фермер: Дори да можеше да се върна назад, пак бих избрал животновъдството

Многоетажните ферми генерират 30% повече приходи

Това е най-голямата свинеферма в света