Първият супермаркет в Стокхолм, Швеция, който разполага със собствено стопанство, в което се отглеждат листни зеленчуци и подправки, е факт. Той ще може да предлага прясна продукция всеки ден, информира FreshPlaza.

Босилек в аквапонична система. Струва ли си?

Новата система за отглеждане, дело на Swegreen, издига местното производство на напълно ново ниво. Фермата от септември 2021 г. доставя зеленчуци и подправки.

Искаме да сме способни да предлагаме нещо уникално на клиентите си, като продукти, които са местно производство. С тази система правим огромна инвестиция в отдела ни за плодове и зеленчуци, които стават все по-важна част от асортимента ни, казва Кристофър Спонгберг, мениджър на веригата от хранителни магазини Ica Maxi Solna.

С пресни зеленчуци, отгледани в магазина, заявяваме още по-силно нашата ангажираност към клиентите. Усещането е прекрасно. През есента готвим и изненада от фермата тях, допълва Кристофър.

От компанията производител на вертикалната система за отглеждане на зеленчуци уточняват, че тя е иновация, която решава няколко задачи едновременно. Базирана е на няколко технологии и натрупано през годината ноу-хау. Съчетава вертикални техники за отглеждане, контрол на климата, компютърни науки, дигитализация, изкуствен интелект, автоматизация и др.

Съоръжението е на площ 60 кв.м и се намира в отдела за плодове и зеленчуци на магазина. Обозначено е със зелени стени, които подканят потребителите към новата технология. Фермата ще произвежда кориандър, босилек, копър, магданоз и различни листни салати.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Що е то подземно фермерство

Ще влезе ли аквапониката в новата ОСП?

Учен иска строг контрол на аквапониката