Повече от 7 милиона души се возят на метрото в Сеул всеки ден. От септември 2019 г. тези, които слизат на станция Сангдо, могат да видят необичайна гледка: зад стъклена фасада растат листни зеленчуци и кълнове. Те са облени от ярка светодиодна светлина и представляват част от подземна органична ферма, пише bbc.com.

Селско стопанство 4.0: Какво ще стане със земеделската техника в бъдеще?

Metro Farm използва аквапоника и автоматизирана система за контрол на условията под земята. Замерват се показатели като температура, влажност и нива на въглеродния диоксид. Резултатът е поразителен – високоефективна „вертикална“ ферма, която произвежда около 30 кг зеленчуци на ден. Тя е 40 пъти по-продуктивна от традиционното земеделие. В кафене, разположено недалеч от стопанството, приблизително 1000 клиенти на ден си поръчват салати, смутита и ядивни цветя, отгледани под земята.

Според Farm8, технологичен стартъп, който стои зад предприемчивия проект, станция Сангдо е само първата от много устойчиви градски ферми, които компанията се надява да отвори в Южна Корея. Тя вярва, че тези високотехнологични системи в гъстонаселените райони ще помогнат на клиентите да харчат по-малко пари, тъй като пестят транспортни разходи. Освен това продукцията е екоустойчива и представлява добра алтернатива на практиките, които замърсяват околната среда и допринасят за промените на климата.

До края на годината Farm8 планира да отвори още три подземни ферми в станциите на метрото. Ако начинанието им се увенчае с успех, оттам се надяват да привлекат вниманието на икономики, в които селското стопанство не е ефективно, например в пустините и Арктика.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще влезе ли аквапониката в новата ОСП?

Учен иска строг контрол на аквапониката

Босилек в аквапонична система. Струва ли си?