Испания е страна, която произвежда над ¼ от овчето месо в Европейския съюз. Около 10% от това производство идва от Арагон - регион, в който може да видите зрелищни гледки. Например стадото от 1000 овце на иновативния фермер Антонио Енфедаке, което периодично се мести на нови парцели с пресен фураж под надзора на няколко бордър колита. 

Купувачите на дребно търсят половин агне, търговците не дават над 9 лв./кг живо тегло

Фермата на 61-годишния Антонио Енфедаке се намира близо до Сарагоса. От 1981 г. той се насочва изцяло към отглеждането на овце. През 2000 г. се присъединява към местния кооператив за агнета Pastores Grupo Cooperativo едновременно с няколко други овцевъди в района. Това се оказва успешна стъпка. Сега кооперативът е известен като един от водещите в ЕС.

Заедно с двамата си синове Енфедаке се грижи за 3000 овце, за да произвежда агнешко, наречено Ternasco de Aragón. То е класифицирано като защитено географско указание (ЗГУ). 

Днес Pastores Grupo Cooperativo е основният производител и търговец на Ternasco de Aragón. В момента то е най-продаваното агнешко в Испания. Ternasco de Aragón се приготвя от месото на млади агнета, избрани за клане, когато са на възраст под 3 месеца. Агнетата порода Rasa Aragonesa се хранят с майчино мляко четиридесет дни. Тази порода овце се характеризира с късата си вълна, способността да пасе и адаптивността си към понякога суровите и студени климатични условия. Животните могат целогодишно да бъдат навън. 

Нашите овце пасат основно люцерна, обяснява Енфедаке.

Тази култура успява добре да се развива върху суха почва и за щастие се харесва на овцете. Испания преживя изключително сух вегетационен период миналата година, което е принудило фермера да внесе част от фуража. Април например е бил най-топлият и най-сухият от 1961 г. насам - годината, от която започват да се регистрират въобще данни за времето. 

Преди около 7 години Енфедаке инвестира в нова модерна постройка за агнетата за клане, за да автоматизира част от работата. Тя е оборудвана, наред с други неща, с автоматична система за хранене. Общо строежът му струва 400 000 евро, част от които плаща от собствения си джоб, а другите - с пари назаем. Като на много места по света, Енфедаке също страда от липсата на работна ръка. В земеделието се работи понякога по 14-15 часа. Трудно е да се намери персонал. Затова фермерът е на мнение, че този проблем ще се задълбочи в бъдеще. 

Освен с автоматичната система за хранене на агнетата за клане, предприемачът спестява труд с иновативна система за детекция. В агнетата се поставя микрочип, който остава през цялото време в корема. Енфедаке може да чете всеки чип чрез връзка с Bluetooth. Четящото устройство показва, наред с други неща, датата на раждане и пола. Освен това показва дали овцата е бременна или не. Ако е бременна, системата информира и колко агнета има в утробата й.

 


Вижте още:

Отчаян италиански кмет дарява кози, стига да ги хванете

Идеалното великденско агне според румънските овцевъди