В края на август в Монреал, Канада, заработи най-голямата в света оранжерия на покрив, информира phys.org.

Зелето дава сигурност в зеленчуковото стопанство

В новата стъклена постройка ще се отглеждат патладжани и домати за местния пазар на втория по големина канадски мегаполис. Площта на съоръжението възлиза на 1,5 ха, което го превръща в едно от най-големите подобни структури в света.

Оранжерията е построена от компанията Lufa Farms, която реализира първия подобен проект през 2011 г. Това вече е четвъртата оранжерия на фирмата в Монреал. Самата компания е създадена през 2009 г. от семейство на ливански имигрант и американка. Днес Lufa Farms отглежда целогодишно около 100 хибрида зеленчукови култури на принципа на аквапониката с кокосов субстрат.

Смисълът на строителството на покривни оранжерии се крие в използването на топлината, генерирана от съоръжението под тях. В обичайния случай тя просто ще се отдели в атмосферата и ще се загуби. По този начин оранжерията пести средства за отопление. В умерения климат на Квебек, където зимите са мразовити, това означава много.

Благодарение на разположението си оранжерията използва за поливане дъждовна вода. С аквапонична система над 90% от обемът й се употребява повторно.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Агроиновации: Как работи една автоматизирана оранжерия

Фермерски иновации подсказват какво се задава в следващите години

Строи се гигантска оранжерия за 100 млн. долара