Париж ще намали въглеродните емисии, отглеждайки собствена земеделска продукция право в сърцето на града. На няколко минути пеша от Айфеловата кула върху покрив на сграда отвори врати огромна ферма, информира LonelyPlanet.

Що е то подземно фермерство

Порт дьо Версай е обширен културен комплекс. Именно там е позиционирана фермата. Тя е най-голямата в света. Първият етап от проекта бе приключен през месец май. Заради въведените ограничителни мерки по време на пандемията от COVID-19 това събитие остана скрито от очите на повечето хора. Днес фермата е зелен рай за производство на хранителни продукти.

Предприемчиво Le Perchoir, известна верига заведения на покривите на Париж, откри бар и ресторант там с панорамна гледка към града. В менюто „От фермата до трапезата“ присъстват само продукти, отгледани в градската ферма. Тя простира върху площ от 14 хил. кв. м – около две футболни игрища. Включва в себе си над 20 градини, в които се произвеждат близо 900 кг плодове и зеленчуци на ден. Растенията се отглеждат с помощта на вертикална аеропонична система и дъждовна вода, подхранват се с разтвори.

Тъй като фермата използва само 10% от обичайно потребяваното в традиционното стопанство количество вода, експертите я определят като по-устойчива.

Планът е фермата Nature Urbaine да предлага не само продукция, но и ред услуги, свързани с градското селско стопанство, организиране на образователни турове и тиймбилдинги. Местни жители ще имат възможност да наемат участъци земя, за да произвеждат сами храната си.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Единствената ферма за магарета у нас отглежда над 400 животни (ВИДЕО)

Коментар: Каква оценка дават растениевъди за сегашната политика?

Вдигат модерна овцеферма в община Тервел