2020 г. донесе слаба реколта не само при зърнени култури в Румъния, но и при меда. Пчеларите сигнализират, че тази година ще има много малко мед на пазара. Производителите от Арад казват, че това е „година на бедствие“ за производството на пчелен мед. По-слаби добиви не са имали от 50 години. Едва 10% от пчеларите в окръга са получили обичайното количество мед, пише Agerpres.ro.

Пчелини за манов мед стават атракция за туристи

"Поради метеорологичните условия растителните видове не отделиха достатъчно нектар и това се отрази върху дейността на пчелите. Те произведоха малко мед", казва вицепрезидентът на Асоциацията на пчеларите на Арад (ACA) Овидиу Хацу и допълва: "По-правилно би било да се каже, че нямаме производство на мед. Това е напълно бедствена година. Метеорологичните условия са сред основните причини за слабите добиви. Едно от най-засегнатите растения е акацията. Практически тя не даде нектар."

Вицепрезидентът на АСА споменава, че семейство пчели трябва да произвежда средно по 30 кг мед на година при нормални условия. Сама така дейността на пчеларите ще е рентабилна.

Липсата на нектар е увеличила разходите на производителите на мед. Те е трябвало да изхранват пчелите.
Хацу напомни, че през последните години много пчелари са намалили броя на пчелните си семейства, тъй като са били принудени от твърде високите разходи и по-слабото производство. Ако през 2016 г. в окръг Арад е имало 60 000 пчелни семейства, две години по-късно те са вече 50 000, а през настоящата година са едва 45 000.

Тези дни правителството изплати de minimis на производителите на пчелен мед. По 25 леи (10 лв.) получи всяко пчелно семейство. Специално в окръг Арад има между 800 и 1000 пчелари, но не всички от тях са регистрирани. Само 421 от тях са получили пари по сметките си.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Mед и биопродукти влизат в училищата

Български мед с висока изкупна цена и главна роля в японски филм

Високите добиви в Украйна продължават да извиват ръцете на пчеларите