От няколко месеца пчелари алармират, че годината е изключително слабо медоносна. На места спадът е между 40 и 60% спрямо година по-рано.

Пчелари предвиждат нулева година за добивите от мед

В един от традиционните райони за производство на мед – Плевенско, средният добив е 10 кг от кошер. 

„Това е изключително недостатъчно. Средно за страната имаме около 19 кг от кошер. В Североизточна България се достигат много по-големи количества – 30 – 50 кг от кошер“, посочва инж. Михаил Михайлов – председател на Съюза на пчеларите, в ефира на Bulgaria on Air.

Добивите са наполовина по-ниски и в Благоевградско. Според местния пчелар Кирил Барков основните причини са две – климатичните аномалии и морът на пчели заради нерегламентирани пръскания.

„Слабите добиви се дължат на климатичните промени, на особеностите на времето тази година – нямаше достатъчно условия за нектарооделяне. Беше студено, дъждове, излизат ветрове и изсъхва нектарът. Друг основен проблем са пестицидите – има много случаи за натравяне на пчелите“, обясни Барков за БНТ.

Инж. Михайлов също посочва като водещ фактор за ниските добиви тази година засушаването и валежите, които отмиват нектара, но не само.

„Причините са комплексни. Нямаме необходимия нектар, който пчелите обичайно събират. Безспорно пандемията се отрази неблагоприятно на пчеларите. Имаше пчелари, които трябваше да пътуват в други региони, където са им пчелите. Някои от тях, които не са си регистрирали пчелините, не можаха да пътуват“, припомни председателят на Съюза на пчеларите. 

По линия на de minimis пчеларите ще получат общо 5 млн. лв., което средно е по около 7 лв. на пчелно семейство. Заедно с помощта по извънредната мярка COVID-19 се получават 12 лв. за пчелно семейство за 2020 г., изчислява инж. Михайлов.

По думите му за тазгодишната реколта обявените изкупни цени са ниски, а родният пазар постоянно се подбива от евтиния внос. „При всички положения при ниски добиви трябва да имаме увеличение на цените“, вярва пчеларят.