Пчеларството нямаше да е това, което е днес, ако не беше изобретението на Лоренцо Лангстрот. Той създава модерния кошер, благодарение на който пчелари в цял свят може да се възползват от работливите медоносни пчели през пролетта и лятото, разказва Invent. 

Български пчеларски кооператив стъпва на френския пазар

Лангстрот е роден във Филаделфия, САЩ, на 25 декември 1810 г. Завършва Йейл Колидж (сега Йейлски университет) през 1831 г. Докато служи като пастор в различни църкви в Масачузетс, той експериментира с пчеларството и кошерите като хоби. Наблюдавайки ги, Лоренцо Лангстрот стига до идеята за “пчелното пространство”.

Поддържането на надеждно производство на мед изисква пчеларите да наблюдават здравето, навиците и задържането на пчелите, което не е било възможно да бъде направено адекватно преди работата на Лангстрот. Какво всъщност прави той?

Изобретяването на модерния кошер от Лангстрот през 1851 г. се базира на идеята му за „пчелното пространство“. Той стига до извода, че пчелите не биха изградили пчелни пити в проходи с размери колкото самите тях - около една четвърт инч. Те не биха го затворили такова пространство с прополис или пчелно лепило, което произвеждат, за да запечатват открити зони.

Разбирането на Лангстрот за „пчелното пространство“ го накара да изобрети кошер, отварящ се отгоре, в който остава едно пространство с размер на пчела между рамките, където пчелите изграждат пчелните си пити, и покриващата дъска над тях. Оставеното пространство не кара пчелите да запечатват върховете на рамките. Това означава, че те остават подвижни. Това улеснява пчеларите не само да събират мед, но и да инспектират кошерите за болести и да наблюдават здравето на семействата, като същевременно предотвратяват напускането на пчелите.

Въпреки че изкуството на пчеларството се практикува поне от дните на древен Египет, кошерът на Лангстрот го революционизира и му помага да го превърне в индустрия. 

Патентован през 1852 г., неговият кошер увеличава общото производство на мед, като позволява на пчелите да напълнят старите пити с нов мед. Това и неговите последващи нововъведения направиха широкомащабното пчеларство по-рентабилно.

Въздействието на работата на Лангстрот продължава и днес. Всъщност 75% от всички кошери, които се използват в наши дни са базирани на неговия дизайн, с по-големи кутии в долната част, за да поберат пилото и храната на пчелите, и по-малки кутии в горната част, за да съдържат рамките, пълни с пчелни пити. Филтърът държи пчелната майка изолирана от останалата част на кошера.



Вижте още:

Пчелар: Сушата ще повлияе на добивите от мед тази година

Историята на три поколения пчелари, която започва с един подарен кошер

Агроекологични интервенции: Какви грешки допуснаха стопаните в заявленията си през Кампания 2023?