От учебната 2020/2021 г. на децата от детските градини и училищата ще се предоставят не само конвенционално произведени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, но и продукти, добити по биологичен път. За първа година малчуганите ще получават и пчелен мед. 

Приемът по de minimis за плодове, зеленчуци, роза и лозя изтича

Новостите са разписани в последните изменения на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, обнародвана на 19.06.2020 г., съобщават от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

ДФЗ: До момента са одобрени 97 заявления по училищните схеми.

От тях по 76 искания ще се доставят млечни продукти в 2 985 учебни заведения, а по 91 заявления ще се осигуряват плодове и зеленчуци в 2 960 училища и детски градини. 

На сайта на Фонда своевременно се актуализира списъкът с одобрените заявители. По училищните схеми са останали за одобрение само заявления, по които е изискана допълнителна информация от доставчиците.

Разходите на единична ставка за доставка в зависимост от опаковката –  индивидуална или неиндивидуална, и начина на производство на продуктите – конвенционално или биологично, са публикувани ТУК

От ДФЗ припомнят, че всички одобрени заявители могат в срок до 10 дни след издаване на акта за одобрение да извършат промяна на предоставения график за доставките. Това се прави и при промяна на учебните дни от компетентните органи. 

От Фонда призовават одобрените заявители да посочат в предоставените графици и датите за доставка на биологично произведените продукти.