При пожар в землището на село Замфирово изгоряха 20 пчелни кошера. Служители на РУ - Берковица към момента изясняват обстоятелствата около случилото се. Сигналът е подал собственикът на пчелина. Той се обадил в полицейското управление и съобщил, че в местността "Студенички дол" в землището на Замфирово е намерил изгорели 20 пчелни кошери, негова собственост.

„Местопроизшествието е било посетено от дежурна оперативна група на РУ - Берковица, която извършила оглед. Служителите установили, че в близост до вилна постройка и земен път са горели сухи треви и храсти на площ около 1,5 дка, които обхванали и изгорили напълно пчелните кошери“, уточни говорителят в ОД на МВР – Монтана Ирен Токина.

Нанесените щети са в процес на изясняване. Според запознати обаче те са минимум на стойност 5 хиляди лева.

„Това е само цената на самите кошери и то в оптимален вариант. Изгорял си е здравата колегата. Ама то ще е така като от месец вече горят ту тук, ту там сухи треви и храсти. Имаше пожари тези дни и в село Дъбова махала, и в Долна Рикса и къде ли още не. Сухото време ли е, някой нарочно ли пали, вече не знам“, коментира Милан Василев, който е притеснен и за себе си, защото също гледа пчелин.

Страх го е да не изгуби пчелните си семейства по начина, по който е пострадал стопанина от Замфирово. Смята, че това е престъпление и срещу пчелите, и срещу пчеларя и трябва да бъде строго наказано.

„По случая е образувано досъдебно производство по чл. 331, ал. 1 от НК“, уточни говорителят в ОД на МВР – Монтана Ирен Токина.

Текстът в Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години за този, който по непредпазливост запали чужд имот.