През тази година се забелязва много ниска смъртност при пчелите след презимуването на кошерите, отбеляза на Агри.БГ Петьо Петков, председател на кооператива “Плевен Мед 2023”.

В момента пчеларите започват активно работа в пчелините. Хубавото време навън обаче не е най-доброто, което собствениците на кошери могат да си пожелаят. 

По думите на Петьо Петков в региона на Плевен от седмица не е валяло. Сушата, която се очаква, може да бъде опасна и за пчелите. 
“Сигурно няма да вали в близките две седмици. Това ще изиграе много лоша роля за първия мед, който чакаме от акацията. Това е най-качественият мед, който всеки производител чака, за да може да го реализира на по-висока цена. Мисля, че едва ще се случи и тази година”, коментира Петков. 

Подобна топла пролет се повтаря за втора година, а през месец май, когато се очаква цъфтежът на акацията и събирането на мед, е бил студен и през 2023 г. 

Четете още: Битката предстои: Истинският пчелен мед срещу „меда без пчели“

Според Петьо Петков, за да отговорят на промените на времето, пчеларите трябва да практикуват все повече подвижно пчеларство, тъй като по този начин могат да увеличат драстично добива. 

“Ако кошерите са близо до пашата, винаги имате свръхдобив”, разказа още той. 

Подвижното пчеларство обаче е малко по-трудоемко за 2-3-5 дни, след това усилията от стопанина намаляват, подобно на стационарните пчелини. В кооператива “Плевен Мед 2023” участват 62 пчеларя, като последните ще бъдат вписани надлежно в Агенцията по вписванията до дни. 

От всички тях подвижно пчеларство практикуват малко - около 10% от хората. Те постигат и по-сериозните добиви. Средно по 60-70 кг от слънчоглед и ливадни билки, а при първата паша могат да получат и до 80-90 кг от кошер.