Обичам да съм сред природата, никой преди мен не се е занимавал с пчеларство в рода ми. В началото нямах нищо, започнах от нулата. Това съм искал, това съм постигнал и това работя, заявява пчеларят от Видинско Владимир Христов.

Пчелари губят надежда заради трагични добиви

Освен осъзнат в избора си, Владо е и един успешен пчелар с биопроизводство, което пътува към Страната на изгряващото слънце. Трудно го откриваме, не вдига телефона си, защото две трети от деня му отива между трите пчелина във Върбово, Елисейна и Мездра с общо 200 кошера.

"Постоянно съм между трите пчелина. Докато прегледам последния, трябва пак да отида на първия. Работници нямаме, никой не иска да се занимава, а и аз се притеснявам да поверя всичко изградено на друг", с тези думи започва разговорът ни с родния пчелар.

Бизнес от нулата

Владимир Христов: „Започнах преди 20 години, веднага след казармата. Отначало взех само 5 кошера, за да се уча. Бях и в чужбина, за да изкарам нужното за инвестиция в пчелите. Преди 13 години реших, че това е нещото, което искам да правя, и изградих първия си пчелин във Върбово, област Видин."

Въпреки че не е унаследил пчеларството, той го превръща в семеен бизнес, приобщавайки към него и другите поколения от рода си – баща си и сина си. От 5 години пчелините му са сертифицирани като био, а този в Елисейна е по Пчеларската програма.

Владимир Христов: „Първоначално преместих кошерите не с идеята да правя биомед, а защото ми изтровиха пчелите с пръскания. Знам какво е, разбирам ги колегите. Този мед, който е в равнината, няма и много добър пазар, но, от друга страна, на зърнено-маслодайните култури също им е нужно опрашване, нали?

Амбицирах се, защото се появи пазар в Япония и Малайзия, където търсеха биомед. Клиентите искат да няма пестициди и захари в пчелните продукти, както и наличието на фуражни култури – слънчоглед, рапица. Търсят чист натурален продукт."

Пазарен успех – изкупна цена от 14 лв./кг

Японците искат акациев мед, а за Малайзия изнасяме меда в пити, без да го центрофугираме. Вадим ги, опаковат се в сандъци, заминават за пристанището и с кораб пътуват три месеца до Малайзия", разказва Владимир.

По думите му в Япония има много голямо търсене и българската стока не може да задоволи потребностите им, затова изкупували активно и от Унгария. Много добра е и цената, която предлагат за биологичния български мед на Владо.

Изкупуват меда на едро на 12-14 лв./кг, а на пазара „Георги Кирков“ е 7 лв./кг, констатира той.

Владимир Христов: „Те искат да се обвържем дори с дългогодишни договори, но аз не смея, защото не бих могъл да гарантирам каква ще е годината. Има такива, в които няма акациев мед, ако примерно много вали. Тая година също не е никак добра. Ние вадим между 4 и 6 тона мед, но почти не ми остава за лична употреба или за близки. Всичко се продава с предварителни заявки. 

По мои наблюдения все повече в чужбина се търси мед в пити и най-вече акациев. Чувам от колеги, че вече има и предложения за по-висока цена от моята.“

Японски филм за българския мед

Представители на т.нар. Извор на слънцето пристигат у нас, за да заснемат документален филм за България - извора на хубавия пчелен мед, който стига чак до тях. Главно действащо лице в японската продукция са пчелите на Христов, той самият и българската природа. Владо скромничи в разказа си за това посещение, но признава, че японците са били впечатлени. 

Японците видяха как се прави медът и че пчелините са в места, на които няма активно земеделие. Медът в Балкана е чист, макар че количеството е по-малко от това в равнината. 

Пчелар по душа

"Никога не ми е идвало на ум да се откажа. Когато ми писне от другите работи, отивам при пчелите", споделя Владимир.

Той не е наследствен пчелар, никой не му е дал бизнеса в ръцете, не парадира и с постигнатото, просто става сутрин и отива при пчелите, защото е пчелар по душа. Природата го зарежда, грижата по пчелите го увлича, а насладата от произведеното е най-голямата му награда. Не мисли да се отказва, въпреки че не е лесно, а продължава да планува и мечтае – за пчелите.