През 2019 г. ароматният манов мед стана първият български продукт, регистриран със Защитено наименование за произход по Европейските схеми за качество. За да се възползват напълно от възможностите на меда, който добиват, две ферми се включват в организирана туристическа обиколка.

Още два български продукта могат да бъдат с приоритет в износа на ЕС

Организаторите на маршрута целят да представят отблизо мановия мед от Странджа планина и биологичните пчелни продукти, които се произвеждат в горите край река Велека. Медът се добива от медоносни пчели, които събират медената роса по растенията и сладката течност от жълъдите на странджанския дъб благун. 

Мановият мед от Странджа има аромат на печени плодове и карамел и е с ниско съдържание на полени. 

Туристите имат възможност да посетят два пчелина, разположени в нестинарските села на Странджа. Едната пчелна ферма вече е с национален сертификат за производство на ЗНП „Странджански манов мед“, а в другата се добива биологичен мед, меден оцет и пчелни продукти.

Наскоро стана ясно, че България може да включи странджанския манов мед и горнооряховския суджук в обновения списък с географски указания на европейски продукти, който е важен за търговското споразумение с Китай.