Проблемът със слабите добиви на меда не е само у нас, той е повсеместен в цяла Източна Европа – Румъния, Сърбия, Унгария. Но за сметка на това добивите в Украйна са доста високи и успяват да поддържат много ниски цени. Това заяви Петко Симеонов, председател на кооператив „Български пчелини“, за БНР.

Пчелари губят надежда заради трагични добиви

По негови наблюдения най-голям проблем със сушата имат неговите колеги в области Шумен, Варна, Търговище. В другите части на страната пък има прекомерни валежи, които също създават проблем.

Петко Симеонов: „Около 50% надолу е реколтата от мед тази година“.

Той е убеден, че държавата трябва да работи за по-добър имидж на българския мед, който е изключително висококачествен, но на запад трудно постига реална продажна цена. Добре е също да се помисли за увеличаване на вътрешната консумация.

„Имаме сериозен проблем с качеството и произхода на пчелния мед, предлаган в търговската мрежа, защото винаги се е търсела ниската цена. Това води до недостатъчно коректни търговски и производствени практики. Известен е проблемът със законодателството за етикетирането на продукта. Там няма никакво изискване за произход на бленда и процентното съдържание вътре“, обяснява младият пчелар.

Коментар за лошата медоносна година за голяма част от пчеларите в страната прави и Атанас Каракашев, председател на Варненската областна пчеларска организация.

По негови думи има места, на които пашата на акация и липа е напълно е пропаднала. В района на Варна има пчелини, които са извадили мед наполовина по-малко спрямо година по-рано.

Според него причина за слабата реколта са не само климатичните аномалии, но и отравянето на пчелите с пестициди за поредна година.

„Оплакват се пчелари от Дългопол, община Долен Чифлик, Кичево. Арендаторите пръскаха тази година необезпокоявани от никого. Бяха покрити с чадър и си правеха каквото поискат. Никой не ги проверяваше. Всички знаем, че внасят евтини препарати от Турция, дори забранени“, коментира пчеларят.

Според него обаче, ако арендаторите искат, могат да спасят пчелите. За пример той даде пчелина на сина му в района на Добрич. Арендаторът там има 500 кошера и никоя година в близост до него няма измрели пчели, посочва Каракашев.