Климатичните промени напомниха и тази седмица за себе си. Трагедията по Южното Черноморие в България показа, че ако не се замислим как влияем с дейността си върху природата, скоро последствията може да са още по-страшни.

Осъзнаването, че всяко действие поражда обратно по посока и равно по сила противодействие е ключово дори в земеделието. 

Знаем, че редица практики, прилагани в селското стопанство имат лош дълготраен ефект и заменянето им с алтернативни е трудна крачка за фермерите. Но, ако се замислят, в по-дългосрочен план, да - вероятността да загубят от добивите си заради нови практики, които докато се научат да ги прилагат, така че да работят, е голяма. Но не е по-страшно в един момент почвата просто да загуби своето плодородие и шансът реколтата да е никаква - още по-голям след определен брой години. 

Времето ни го показва - тази година дългите периоди на суша и особено високи температури “изядоха” голямо количество от реколтата от слънчоглед. Дори опрашването спря в един момент, защото беше адски горещо. И това е един от многото примери

Промените в климата са факт. И правилата, заложени във вече текущия програмен период на Общата селскостопанска политика са плод на усилията да се справим със ситуацията. 

Но, когато се пишеха у нас тези правила, като че ли никой не взе предвид, че редица от тях просто са неадекватни. Пример е прословутият ДЗЕС 5: 
“За ограничаване на ерозията на парцели с наклон ≥ от 10% се прилага: 
1. За всички обработваеми земи, почвообработващите операции се извършват напречно на склона или по хоризонталите на терена (контурна обработка);”.

Фермерите от самото начало обясняваха, че така няма да стане и вероятността машините да се преобръщат е голяма. Не всички имат финансова възможност да си купят най-новата техника, оборудвана със сензори, джаджи и пр., които да предотвратят търкалянето на машини по склоновете. 

Добре че ги чуха - година по-късно, промени в стандарта се готвят, но съгласете се, че това прави най-малкото лошо впечатление.

Никой ли от тези, които пишат правилата не е отишъм на полето, да направи тест и да види ще се случат ли нещата или ще се търси друг трактор да изправя онзи, които се е прекатурил?  

И това е най-елементарният пример. 

Становищата на научните институти, които сега се дават в подкрепа на промените, не бяха ли искани и преди и ако са, защо не са взети предвид още докато се провеждаха тематични работни групи?

Безсмислените две напред, едно назад просто умориха стопаните. Дори съвестните, които искат да прилагат новите изисквания, да опазват природата, да съхранят бизнеса си и да го правят години напред. 

Защо се правят излишни движения, ремонт на ремонта, когато това е могло да се прецизира във всичките тези години, в които се мислеше този Стратегически план?

Но по-добре късно, отколкото никога, защото обърне ли се тракторът, пътища много... 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Anchor: https://anchor.fm/agribg-podcast

🎧: В Spotify: http://bitly.ws/stav

🎧: Както и в Google Podcast: http://bitly.ws/sJtI 

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК  или на [email protected]
 

● ● ● 

Сигурна рецепта за фалит: Остави стопанството си на едно ниво

● ● ● 

Биволовъд: Как ще доказваме продукция, като не изкупуват млякото?

● ● ● 

Вижте ставката за финансовата помощ за производителите на слънчоглед

● ● ● 

И в Монтанско са недоволни от добива от слънчоглед

● ● ● 

Турция се похвали с най-дългата изкуствена река за напояване - какво означава това за българския производител?

● ● ● 

Корекции в ДЗЕС 4 за буферните ивици. Вижте какво се готви

● ● ● 

Промени в ДЗЕС 6 - месец октомври отпада

● ● ● 

Изплащането на ренти – уравнение с (не)известен отговор

● ● ● 

Колко струва производството на зърно от един декар?

● ● ● 

Мнение: Проблемът с напояването не е в инвестициите, а в административните процедури

● ● ● 

НОКА в протестна готовност. Настояват незабавно изплащане на цялата сума от 213 млн. лв. по помощта за Украйна

● ● ● 

И Браншовата камара “Плодове и зеленчуци” е в протестна готовност