Октомври наближава, а биволовъди се притесняват, че няма да могат да докажат реализирани количества мляко, защото не искат да им го изкупуват. Това споделя пред Агри.БГ животновъдът от Монтанско Методи Лаков.

Галина Мирчева: Думата “овчар” е синоним на чест и на гордост! 

 

По думите му в момента биволското мляко се изкупува на 1,30 лв./л, а в неговия район дори на 1,00 лв./л. Още по-големият проблем е, че без основателно обяснение търсенето на млякото е спряло.

„Просто отказват да го вземат. Няма обяснение. Никой не казва причината, докарват си отнякъде обезмаслено мляко и не искат нашето. От тази година нямаме право да продаваме и на колеги за фураж. Можем само с фактури да докажем, но как, когато никой не го изкупува?, пита дългогодишния производител.

Изглежда трудната ситуация не е само за неговия регион. Методи разказва за споделени истории на биволовъди от Русенско с по 100-тина литра мляко на ден, което никой не иска да им изкупи. „Какво ще го прави фермерът това мляко да го хвърли ли? Нали това му е препитанието”, коментира Лаков и споделя как той самият се опитва да излезе от ситуацията:

„Към момента пълним турметата, събираме и количества във фризери, от които после правим сирене. Това не е решение на проблема, просто не хвърляме млякото засега, но приходи няма.”

Животновъдът заявява, че и положението с кравето мляко не е добро, защото плащанията често се бавят с по месец и половина, което също е проблем за производителите.

„Аз имам работник, трябва да му платя заплата, но нали първо трябва да си получа парите от млякото. И така по веригата - проблем след проблем”, казва за финал Методи Лаков.