Всяка есен големият въпрос за размера на рентите буквално и преносно нажежава атмосферата в Добруджа.

Сметките започват още с първото влизане на зърнокомбайните за прибиране на пшеницата и продължават до коледните и новогодишни празненства, когато заедно с наздравиците се „мерят“ плащанията и се благопожелават земеделските стопанства.

И както винаги, за да се види цялото уравнение, е необходимо най-вече желание да се открият известните и неизвестни условия. 

Факт е, че Добруджа е най-големият производител на зърно от основните полски култури пшеница, царевица и слънчоглед. Факт е, че почвите са плодородни и се отплащат при добра грижа. В същото време тази грижа изисква много вложения – не само за подхранване на чернозема и културите, но и за земеделска техника. 

Факт е, че през последните две години икономическите условия е трудно да се нарекат пазарни. В условия на инфлация и близък военен конфликт се оказва, че земеделските стопани вкарват едни пари за декар производство, а на практика не знаят какъв ще е крайният финансов резултат, тъй като не могат да продадат реколтата.

Само при пшеницата сметките в Добруджа показваха вложения от 180 до 220 лв. за декар. В други части на страната производители споделиха за над 150 лв./дка разходи. Разбира се, всичко зависи от приложената технология. Но фактите са ясни – безумни сметки за горива, торове, растителна защита, семена, но липса на пазар. 

Големият въпрос си остава – откъде ще се извадят парите за ренти? За никого не е тайна, че мнозина стопани прибегнаха през предходната година до кредити, за да се разплатят. 

Статистиката също е желязна – Добруджа е първенец по размер на ренти. През миналата година плащанията са били с близо 17% по-високи в сравнение с 2021 г. Средната рента във всичките осем добруджански общини е била 125 лв./дка. Интересен е фактът, че това е с 98% повече в сравнение със средната рента за страната, която за 2022 г. е 63 лв./дка. 

По традиция най-високи суми се изплащат в община Балчик, в която по статистически данни се стигна през 2022 г. до 157 лв./дка.

Сумата е с близо 23% по-висока в сравнение с предходната година. В отделни стопанства рентите надскочиха 200 лв./дка. Статистиката показва, че рентите са скочили в цяла Добричка област.

В общините Генерал Тошево, Добричка, Каварна, Шабла собствениците на земя са получили през 2022 г. средно по 129 до 121 лв./дка. 

Какво ще се случи в края на тази година, е трудно да се прогнозира, но отсега е ясно, че рентите няма да са това, което бяха. В крайна сметка рентата е процент от добивите от всички култури в едно стопанство.

Реколтата от слънчоглед в момента се прибира, предстои да се жъне и царевица. И ако при пшеницата имаше относително добри добиви, то при слънчогледа и царевицата картината в Добричко е повече от трагична – ниски изгорели растения без заложби за добив.

И явно това не е достатъчно, та пазарът също си има своята „логика“ със своите непредвидими и неизвестни „х“-ове. Така че едно е да се иска, второ – да се даде, а трето - да се получи уравнението.