Ситуацията в сектор “Животновъдство” е крайно тежка. Това е равносметката на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 

“Във връзка с тоталната липса на комуникация с Министерството на земеделието и храните, Управителният съвет на асоциацията взе няколко решения. 

Първо: Настояваме за незабавно изплащане на цялата сума от 213 млн. лв. по помощта за Украйна”, съобщи за Агри.БГ съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев

За дългочаканите средства по помощта пишем отдавна и фермерите отдавна изгубиха търпение. Миналата година бяха обещани 426 млн. лв., които да бъдат изплатени на два транша. 

Първата част, 213 млн. лв. бяха изплатени финално през юли 2023 г.  Оттам насетне настана чакане и мълчание. 
Последната информация е, че най-после правителството гласува по бюджета на Държавен фонд “Земеделие” да постъпят 150 млн. лв., за да се използват за тази помощ. Това стана в последния ден на август. 

Останалите 63 млн.лв. се обещава да бъдат осигурени по държавния бюджет до края на годината. Най-вероятно това ще стане с приемането на Закона за държавния бюджет за 2024 г., може и не. Институциите не са посочили. Вероятно не е ясно и за тях още. 

Сезираме Българска аграрна камара за задълбочаващите се проблеми и тоталното неглижиране на сектор "Животновъдство" от страна на ръководството на аграрното министерство, както и настояваме за консолидиране на междусекторните връзки и общ подход в настоящата ситуация”, обяви второто решение на НОКА Караколев и добави:

“Обявяваме протестна готовност в цялата страна”. 

Причините за всичко това са трудностите, пред които са изправени животновъдите в цялата страна - ниска изкупна цена на млякото, липса на изкупуване на същото това мляко, тъй като мандрите използват сухо мляко - според Караколев спрямо 2021-а година потреблението му се е увеличило с 5 пъти, и забавянето на помощите, обещани още от миналата година.