Себестойността на земеделската продукция през настоящата стопанска година е тема на обстойни дискусии, особено в месеците преди изплащане на ренти. Оказва се, че високите разходи за производство на зърно са на път да „изядат“ всяка печалба. Какво показват сметките?

При пшеницата себестойността е от 190 до 220 лв./дка. При слънчогледа и царевицата около 120-140 лв./дка в зависимост от торенето и препаратите. Тези изчисления са направени без да са включени разходите са ренти, сподели земеделският стопанин Кристиян Петков, който обработва 20 000 дка.  

„Торовете са основното перо, което вдига разходите при всички култури. Снабдихме се на много висока цена. При тези ниски добиви ние не можем да си покрием себестойността, която изчисляваме без рентите“, допълва фермерът. В същото време пазарът на зърно не е благоприятен, а цените са фактор, върху който българските стопани не могат да повлияят. 

Добивите в Добруджа от пролетните култури се очертават все по-катастрофални. Има полета с 20,30 до 50 кг/дка от маслодайната култура. Има и райони, по-отдалечени от черноморското крайбрежие и с малко повече валежи. В тях на отделни полета стопаните прибират до и около 250 кг/дка слънчоглед. За съжаление обаче, те не определят крайната картина на слабите резултати. 

При царевицата картината е още по-отчайваща. В полетата на Кристиян от 10 юни няма валежи. Това налага над 2000 дка с царевица да се силажират, тъй като нямат добиви.

„Жегите започнаха твърде рано, още в началото на юли и царевицата не можа да изкласи. Високите температури пресякоха растенията, не можаха да се опрашат и да заложат кочани“, обяснява стопанинът.

Така годината за пролетните култури в Добруджа се оказва хем с ниски добиви, хем с ниски цени, но с високи разходи по производството. Остава големият въпрос как ще се вържат сметките в края на стопанската година?