Над 50% сме вътре при царевицата. Имаме около 300 кг добив от декар, а цените са около 360-360 лв. Това каза за Агри.БГ Цветан Дойнов, председател на земеделска производствена кооперация “Росица-95” в село Крушето, област Велико Търново. 

Четете още: Спад в добивите от лавандула и интереса към културата

 

Кооперацията обработва 5350 дка земя, а Цветан Дойнов е нейн председател от 2015 година.

“За първи път виждам такава година откакто се занимавам със земеделие. Не е добре, голяма суша.

Царевицата тръгна много добре, беше около 3 метра, нямаше стигане, но точно когато трябваше да се опрашва, се застуди. Суховеят дойде изведнъж, а в комбинация с 42-градуса температури, нямаше как царевицата да издържи”, обясни фермерът.

По думите му през минали години фермерите в региона са стигали до тон и четиристотин кг/дка на неполивни полета с царевица. 

“Имахме много добри добиви, тъй като в това землище на село Крушето, минават реките Янтра и Росица, затова и имаме сутрешна влага. Но това се случва при нормална година, а не при 42 градуса жега. 

През 2021 и 2022 г. пак беше суша, но средните добиви бяха 750 кг/дка при царевицата. И цените тогава бяха други, продавахме на 600 лв. А сега са 360-370 лв. при 300 кг добив. Сметнете го вие, аз вече го направих - над 50% сме на загуба”, добави Дойнов.

Фермерът обясни, че при слънчогледа нещата са сходни. 

“Специално в нашия регион се движим около 300-310 кг/дка. В момента цената е 750 лв. И сме точно на ръба да занулим. Ако се вдигне леко цената, печалбата ни от декар може да достигне до около 20 лв./дка.

Знаете, че цената на слънчогледа не е твърда и зависи от маслото. Ако имаш масло над 44, получаваш по-висока цена, но и 800 лв. да достигне, печалбата е много малка”, каза още той.

Разходите за слънчоглед и царевица в кооперацията в търновското село Крушето са сходни. При слънчогледа те са 200 лв./дка, а при царевицата - 180 лв./дка.

“Започнахме жътвата на слънчоглед на 10 август и приключихме на 24-25 август. Поради сушата се получи така, че културата узря неравномерно. Влизаш в една нива, жънеш, стигаш до зелено и спираш... отиваш на друго поле. Нямахме цял ден жътва. 

Крушето е царевичен регион, досега не сме имали средни добиви под 900 кг/дка и сега ми е мъка. Такова нещо за първи път ми се случва”, сподели Дойнов.

Питаме го трябва ли да се вдигне забраната за внос на слънчоглед от Украйна, а фермерът е категоричен.

“Според мен не трябва. Ние имаме достатъчно реколта. Масларите искат да се вдигне забраната и да вкарваме зърно от Украйна. Но с какво качество ще бъде този слънчоглед? Има ли масленост? Толкова ли е чист? Аз давам чист, маслен слънчоглед с 44 масло, но за без пари няма как да стане”, заключи Цветан Дойнов.