Десислава Гунчева е млад производител на малини, малиново вино, маслодайна роза и лавандула, с която вече ви запознахме в рубриката на Агри.БГ Дамите в селското стопанство. Сега ще разкажем повече за стопанството й край град Сопот, което поддържа заедно със семейството си вече 17 години и което отскоро има собствена марка за малинови продукти.

Ферма в Странджа отглежда пасищно над 1 000 животни

Десислава и партньорът и отдавна мечтаят да създадат свое земеделско стопанство. За целта в началото на новото хилядолетие заминават за чужбина, за да съберат начален капитал. През това време тук, в България, роднини създават първите насаждения от маслодайна роза и започват грижата за тях. Когато се връщат от гурбет, младите се захващат с работата по насажденията, беритбата, пласирането на продукцията.

Правят всичко със собствени средства със спестените от работата зад граница пари. Постепенно разширяват декарите с рози до 150 дка в момента, засаждат също шипка, лавандула, а последно през 2015 г., въвеждат и малината. За нея кандидатстват за подкрепа по схемата за млади фермери. Създават насаждение от 40 дка биосертифицирани малини.

За всяка една култура, която отглеждат, се опитват да затворят цикъла и да създадат краен продукт, който да стига до потребителите. От шипката правят чай, който пласират частично у нас, частично във Великобритания, от лавандулата добиват масло. От розите скоро са започнали производство на собствена розова вода, която за момента все още не е с пазарно предназначение. Ударният им продукт обаче става малиновото вино.

В началото добитите малини отиват директно за продажба на пресния пазар. Работят с едни от най-големите хранителни вериги в страната. От реколтата през 2018 г. за първи път заделят част за производството на вино. Уговарят се с малка винарна в района, в която намират съмишленици за идеята си.

Създават марката "Кубера" по името на древен индийски бог на благоденствието, плодородието и богатствата. А и защото звучи като името на българския хан Кубер. Така успяват да съчетаят историята с митологията. През 2019 г. за първи път се появяват с новия продукт на "Винария" в Пловдив.

"Технологията на направата на малиновото вино е като при направата на виното от грозде. Има своите специфики, но принципът е един и същ", обяснява Гунчева.

Първоначално смятат, че клиентите им ще бъдат предимно млади хора. Продуктът им е нов и не знаят как ще се приеме. Особено от хора с изградени винени навици и почитатели на сухите вина. По-различен е и не толкова претенциозен. Оказва се обаче, че потребителите им са от всички възрастови групи и противно на очакванията малиновото вино се приема еднакво добре и от двата пола.

"Много обичам да виждам реакцията на хората, като го опитат", радва се Десислава.

Всичко около виното се опитват да правят с любов и положителна емоция. Затова произвеждат първоначално малки количества, за да не се притесняват как ще бъде продадено и да не натоварват процеса с отрицателни мисли.

"Доста хора не са чували за малиново вино, какво остава за нашата марка", казва още производителката.

На този етап те все още запознават хората с продукта си. Посещават всички винени събития, които си заслужават, вече имат партньорства с магазини основно по-малки и бутикови. Нямат амбицията, или поне не за момента, да влизат в големите вериги.

"Предпочитаме да си остане специално вино, за специални случаи и хора и да бъде нашето бижу", споделя Гунчева.

Млад фермер: Вместо със стопанството, се занимаваме с документация

Производителите гледат и към чуждите пазари. Преди да се разрази кризата, са имали интерес от хора, които търгуват с Китай. Положителни сигнали идват и от руския пазар, където традиционно се харесват по-сладки вина, от Италия и Франция. Плановете им са при възможност да посетят поне едно събитие извън пределите на България, за да проучат интереса.

А за в бъдеще имат идеи за разработване на бранда "Кубера"  както за малиновото вино, така и като обогатяване с нови продукти. Малината, смята Гунчева, е много полезен плод, с много богати съставки и си струва да се разработят и други продукти от нея.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглежда бял трън и къде намира пазар?

Фермер: Оставям на банката моята модерна оранжерия

Пътят от Калоферската коза до симбиотичното земеделие