В България има недостиг на козе мляко – има търсене, а предлагането е малко. Важно е не просто да произвеждаш мляко, а то да бъде качествено. Преработвателят е склонен да даде малко по-висока цена, но да получи качествена суровина, с която да работи лесно и да направи добър млечен продукт за крайния потребител, сподели за Агри.БГ Тодор Спасов, управител на козеферма „Козарев”.

Още по темата: Голяма ферма произвежда първия пробиотик от козе мляко у нас

От 2024 г. предлагат и животни за продажба. Имат заявки от колеги от България и Гърция на женски ярета за млечни ферми. 

„Доста време чакахме, за да реализираме тази идея. Искахме първо да запълним капацитета на нашата ферма от 1152 животни, за да можем да продаваме. Има интерес към създаването нови и развиването на вече изградени козеферми. За съжаление, малко хора в България знаят как се прави модерно млечно козевъдство. Затова възприехме стратегия да назначаваме млади специалисти, които обучаваме на френски модел на работа”, разказва Спасов.

Всяко животно от породата Френски алпин в тяхната козеферма притежава сертификат за неговото родословие назад във времето. Това е важно за всеки фермер, който иска да прави печеливш бизнес. 

„Нужно е да работиш с животни под селекционен контрол, за да може да извлечеш максимума от тях. Не са евтини, но това са възможно най-качествените животни. Породата Френски алпин е специално селектирана за високомлечно производство, като една коза дава средно по три литра мляко на ден”, посочва Спасов. 

Козите се доят два пъти на ден – сутрин и вечер. Доенето се осъществява в модерна доилна зала 2х24. Служителите нямат досег до млякото. Животните влизат в доилната зала, закачат им се доилните апарати, млякото се издоява, минава през няколко филтъра и отива в танка за охлаждане. Той автоматично разбърква млякото и го съхранява на четири градуса постоянна температура. 

Козе млякото се транспортира на всеки два до три дни максимум. Отново по тръбен път то отива в специализирани камиони и се превозва до мандрите за преработка.

Няколко са важните фактори, за да може едно животно да дава достатъчно мляко, като най-важните са качествена храна и строга хигиена. 

„Ние не се задоволяваме с варианта да предлагаме изсушен фураж на козите ни. Вместо това, решихме да инсталираме хидропонна система на територията на козефермата, която ни позволява да отглеждаме сочни зелени фуражи през цялата година, като използваме само висококачествени семена, чиста вода и светлина. Първата подобна система, с капацитет три тона и половина на ден, в България е инсталирана именно в козеферма „Козарев”. Специалисти от Франция лично дават ценни насоки за храненето на животните”, пояснява Спасов.

Осеменяването е предимно естествено. Всяка година фермата прави и някакъв процент изкуствено осеменяване, защото е нужно поне през година да се вкарва свежа кръв в стадото. Взимат замразен материал от Франция. Например при заплодени 30 животни 20 от тях са бременни, което е над 60% успеваемост.

„При нас има различни цикли на забременяване, за да можем целеогодишно да добиваме мляко, което ни е нужно за производството на кисело и прясно козе мляко за пазара. От средата на ноември имаме една група от 200-250 животни, които раждат. Следващите групи са през януари, февруари и март. Това са ни четирите най-големи групи през годината”, споделя Спасов. 

Плодовитостта при животните от породата Френски алпин е от 1 до 3 ярета. Тоест от хиляда кози се раждат около 1800 ярета. 

„Ние следваме следния цикъл: Едно животно забременява, след 5 месеца ражда и дава мляко 10 месеца. Към края на лактацията животното се забременява и два месеца преди да роди се пресушава. Много колеги не спират млеконадоя, което е голяма грешка. За да можеш на следващия етап да вземеш максимума от животното, то трябва да си „почине“ и укрепне преди раждане”, съветва за финал управителят на козефермата.