Страните от Азия са основният пазар на български биологично сертифициран производител на етеричномаслени растения и на козметични продукти с биологични води и масла.

Четете още: Анализ: Пазарът отсява производителите на етерично-маслени култури

„Участваме на големи международни изложения в азиатски страни, като Китай и Тайланд. За Китай изнасяме най-вече етерични води с розово масло, лавандула, лайка, мента, маточина”, споделя Параскева Пехливанова от екипа на Bulgarian OrganiRose, с която се запознахме на земеделския форум АГРА 2024 в Пловдив. 

Те са на пазара вече четвърт век. Имат насаждения в три землища на обща площ от около 5000 дка. Отглеждат култури, като трайни насаждения, етеричномаслени, пшеница, слънчоглед. В продуктите влагат и суровини от колеги, като розов цвят. През годините са изградили дълготрайни партньорства и нямат проблем с изкупуването. 

„Контролираме целия процес – от посадъчния материал, отгледан от нашите агрономи, до ръчно бране на реколтата от наши служители и сезонни работници. Създаваме собствени формули и разработки с грижа и внимание от нашите учени”, обяснява младата дама.

За своите продукти използват съставки с натурален произход, внимателно подбрани цветя, билки и плодове, отгледани в собствени градини. Маслата и флоралните води се произвеждат в собствена дестилерия в село Златосел, община Брезово, а цехът е в Пловдив.

Освен спонсори на Община Брезово по различни събори и мероприятия, компанията се включва и в два проекта за утвърждаване на регионална марка „Био Брезово” и Консултативен център за биоземеделие, биоживотновъдство и пчеларство.

Друга посока, в която работят, е да развият своя онлайн магазин и за целта имат нов колега, който се занимава изцяло с продажбите в Интернет. А на въпроса какво би посъветвала бъдещи и настоящи производители, които искат да се захванат с биопроизводство, Параскева Пехливанова отговори следното:

„България е богата на суровини и имаме природните дадености за това. Не е лесно, но има ли желание, човек може да постигне много”!