Ферма “Странджа”, която се простира на 10 000 дка в едноименната планина, отглежда пасищно над 1 000 животни - крави, биволи и коне. За нея ни разказват Тодор Кадинов, представител на фирмата, и Ива Тодорова, която срещнахме на хранителното изложение “Фуудтех”, по време на “Агра” 2020 в Пловдив.

Млад фермер: Вместо със стопанството, се занимаваме с документация

Уникалната природа и растителният свят в Странджа са това, което отличава мястото, категорични са и двамата. Климатът е нетипичен за останалата част на страната, а флората прилича повече на тази в Кавказ, отколкото в Европа. Десетки видове, растящи в планината, не се срещат никъде другаде на Стария континет.

Фермата се намира близо до село Факия в полите на Странджа.

“Местността е богата на много билки. Когато животинката пасе билки, това обогатява вкуса и качеството на самото месо”, обяснява Ива Тодорова. “Зимата ги храним със сено, не им даваме никакви фуражи и антибиотици.”

Всички обитатели на стопанството живеят и пасат свободно - коне, магарета, говеда, биволи, дивеч, кокошки, токачки. Развиват се максимално близо до естествените условия, прибират ги само през зимата, когато пасищата са покрити със сняг.

Говедата в стадото са около 600, основно от породата “Херефорд”. Има и от породата “Лимузин”. Биволите са “Българска мурра”, а близо 400-те коне - Каракачански и “Български тежковоз”.

При свободното пасищно отглеждане животните качват много по-бавно. Телетата, които използваме, са не повече от 250 кг. И като няма антибиотици и фуражи, се добива вкусът на чисто месо”, разказва Тодор Кадинов.

Стопанството е създадено през 2000 г. със собствени средства. На по-късен етап преминава през обновление, в което се включва и проектно финансиране. В момента стопанството е в процес на биосертифициране, но това става по-бавно и сложно. Пасищата са огромни и е необходимо да бъдат взети проби от водите и почвите от много и различни места.

През 2018 г. фермата създава собствена марка - Woods Foods. Тя произвежда телешко, биволско и конско месо в буркани, суджук, пастет, пръчици. Най-новото са суджукът и пастетът от див елен, за които животните идват от ловно стопанство край Правец.

Към своите продукти добавят само сол, черен пипер и подправки, за да се съхрани естественият вкус на месото. Не употребяват консерванти или други овкусители. Така, както нашите баби са го правили, обяснява Ива Тодорова.

Това им създава и трудности с големите хранителни вериги, които търсят стоки с дълъг срок на годност. А поради липсата на изкуствени добавки колбасите Woods Foods са с 60 дни трайност. Затова продуктите на ферма “Странджа” се предлагат най-вече от бутикови магазини, а конският пастет и месо в буркани върви много добре във фитнес-центровете.

Най-много се търси телешкият бульон, а пилешката пастърма от свободно отглеждани кокошки е отличена на “Фуудтех” през 2018 г. Основното затруднение, което фермерите срещат при пласирането на продукцията си е, че себестойността ѝ е висока. А и някои от стоките, като конския пастет, не са много разпространени, сподели Кадинов.

В плановете си за бъдещето ферма “Странджа” предвижда създаването на биостопанство за охлюви и въвеждането във фермата на пекински патици. Вече имат проект и за собствен цех за месо, който очаква да бъде реализиран.

С него ще пристъпят към затваряне на производствения цикъл. За момента месото се преработва на ишлеме. Надяват се продуктите им някой ден да се продават в цяла България, въпреки че за момента това се случва по-трудно, особено в малките населени места.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млад фермер пасе овцете с дрон

Семейна млечна ферма извлича ползи от автоматизиране на процесите

Месодайно говедовъдство: Имаме предимство от близостта до арабския свят