Спас Милушев и семейството му са потомствени земеделски стопани. Той е трето поколение животновъд, а във фермата, създадена през 2013 г. се отглеждат 150 дойни крави, юници и теленца. Те са основно от породата “Холщайн”, но има и българско кафяво говедо.

Семейството се грижи за 7000 дка пасища, ливади, пшеница, ечемик, слънчоглед и овес край село Червен брег, Дупнишко.

От първия декар до затворения цикъл биопроизводство на лешници и орехи

За Спас Милушев земеделието и животновъдството са всичко. Любовта му към фермерската работа е това, което го задържа в България, вместо да замине в чужбина, като повечето млади хора от района.

Спас Милушев: Аз съм завършил икономика, но не ме влече чак толкова, колкото животновъдството. От малък се занимавам с това. Още в моята къща имахме кравеферма и от малък съм при кравите - ринал съм, зареждал съм.

Администрацията и бюрокрацията са една от сериозните пречки, които Милушев среща в ежедневието си. Твърде много време отива, вместо в грижа за животните и земята, в ходене по институции, подготовка на документи, проверки. Той смята, че изискванията, които Българската агенция по безопасност на храните поставя са твърде сурови и трудно пригодни за състоянието, в което се намира българското животновъдство.

Спас Милушев: От сутринта, в 6:00 часа ставам, от 7:00 до 8:00 часа доим кравите. После минават от мандрата, предаваме млякото. Към 10:00 часа отиваме в общинската служба по земеделие. Почти всеки ден сме там. Сега текат пререгистрации, договори, наеми на земи, общини. Постоянно всеки ден излизат нови неща, регламенти, изисквания.

Друг наболял проблем е работната ръка. Хората, които склоняват да се занимават с тежка селскостопанска работа са малко. А млади, като Милушев, почти няма - те са в чужбина или в големия град. Ниските цени на фермерската продукция добавят към препятствията пред земеделските производители.

Спас Милушев: Изкупните цени на млякото са много ниски. В момента са на 50-60 стотинки, което е подигравка с хората, които произвеждат мляко и българска продукция. Купува се на безценица - едно безалкохолно вече е 3 лв.

Млад фермер пасе овцете с дрон

Младият фермер се надява със семейството му да успеят да модернизират стопанството си - да подновят покрива на кравефермата и да закупят централен млекопровод. Иска му се да създадат и собствена мандра, в която да произвеждат кашкавал и сирене по традиционна семейна рецепта.

Спас Милушев: Сега искам да кандидатствам в новия програмен период по проектите. Но се надявам да се улеснят повече, защото сега е по-трудно с тези бизнес планове, точки, не стигат. Да улеснят малко регламентите. Да е достъпно не само за приближени хора, а и за нормални фермери.