За отглеждането и производството на нетрадиционната култура бял трън Агри.БГ разговаря с Христо Хубчев, мениджър на фирма "Силтона", която доставя семена и кюспе от растението за нуждите на фармацията и масло от бял трън за вътрешния пазар на дребно.

Дамите в селското стопанство: Светлана Мирчева

Когато говорим за земеделие и земеделски култури, на малко хора ще им хрумне, че такава може да бъде и белият трън. Бизнесът с него обаче се оказва печеливш и устойчив, а билката има ключово участие във фармацевтичната индустрия. Полезното вещество в семената ѝ - силимарин, е активната съставка във всички лекарства за черния дроб. Растението съдържа и много други полезни вещества, като позволява всичките му части да бъдат използвани. Освен това културата се отглежда много лесно.

"Ако се уцели правилният момент на сеитба, на практика после не са необходими препарати, белият трън не боледува. Не го плаши конкуренцията от плевели, няма животни, които да го ядат", обяснява Христо Хубчев.

Тънките моменти са свързани с времето на засяване и прибиране на реколтата. Най-доброто време, в зависимост от климатичната година, е около 10-15 март. Температурата на въздуха трябва да е станала поне 10-12 градуса, за да не измръзнат насажденията. 

Важно е да се вземе предвид и какви са предшествениците на площите за сеитба. Царевицата и житото са допустими, но не е желателно преди това на терена да е отглеждан слънчоглед. Семената му са с размер много сходен на белия трън и трудно се почистват, като това вдига разходите. Жътвата задължително става с машини, защото растението става по 1,5-2 м в хубави години. Могат да се ползват машини, подходящи и за другите жътвени култури.

Идеята за отглeждане на бял трън се заражда в семейство Хубчеви през 2003 г. Тогава Стойчо Хубчев - бащата на Христо, прави първи опити да работи с фармацията като продължение на семейния бизнес за събиране на билки и създаване на продукция от тях. Чешката компания, с която и в момента си партнират, изпраща хора, които две години обучават екипа, наблюдават процеса и изграждат култура за отглеждането на бял трън

"Растението е много популярно в Чехия. Там белият трън е добре познат и от близо 70 години има култура на отглеждане, семепроизводство и преработка. Традиционно големи площи с него има в Словакия и Украйна, но в последната има проблеми с качеството. В България навлиза през последните години. Продукцията от него много тясно се използва за фармацията - няма друга реализация на борсата или на свободния пазар", обяснява Христо Хубчев.

През 2016 г. семейството създава фирма "Силтона" и прави цех за производство на кюспе от бял трън в района на Карлово. По договори със земеделски стопани средногодишно отглеждат 2 000 - 2 500 дка насаждения от билката. Основно доставят продукцията на своите чешки партньори. В България осигуряват семена за "Софарма". Като страничен продукт от производството на кюспе се получава и ценното масло от бял трън, което реализират на фермерски пазари, чрез онлайн поръчки и в малки магазини из страната.

Най-голямото предизвикателство, с което се сблъскват, са климатичните условия. При суша добивите се сриват. Друго специфично за този бизнес изискване е огромната документация, която съпътства процеса на контрол на качеството на продукцията. Правят се пълни аналитични изследвания на произведените семена в една от най-големите чешки лаборатории. Партньорите им и независими одитори провеждат по 2-3 проверки годишно. Прибягват и до текущи кредити, за да осигурят семената за посев, които ежегодно им се предоставят от фармацията - вече проверени и анализирани, за да се осигури качеството на продукцията.

Млад фермер: Вместо със стопанството, се занимаваме с документация

Хубавото обаче идва, когато клиентите са доволни.

"Работата с фармацията е на моменти тегава заради документацията, но получаваме признание, когато се срещнем и ни кажат, че не е имало друг производител, който да е постигнал нашите резултати като качество. Никога не сме имали рекламация или оплакване заради качеството или начина на работа", хвали се Хубчев.

Потребителите на маслото от бял трън също дават положителни отзиви и това носи на семейство Хубчеви много висока степен на удовлетвореност.

За в бъдеще производителите от "Силтона" имат планове да създадат собствени насаждения от маточина, живовляк и дилянка. Още от 1998 г. Стойчо Хубчев се занимава със събиране на билки от дивата природа - жълт кантарион, камшик, равнец, маточина, мащерка, глог, мента. Една част от тях семейството продава на малка фирма за производство на чай в Словакия. Друга част преработват и дават на същата фирма, на която изпращат и кюспето от бял трън в Чехия. Плановете им са обаче да започнат да отглеждат самостоятелно билките, които се поддават на култивация, и да предоставят продукция от тях на крайния потребител в България.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Екзотичен полъх на фермерския пазар с масло от бял трън и шафран

Масло от бял трън гастролира на пловдивския фермерски пазар

Производител на охлюви: Всеки цикъл, който се затваря, е печеливш