Още преди старта на Кампания 2023 за директни плащания служебният земеделски министър Явор Гечев обяви, че тази година ще е преходна и няма да има санкционирани, а неговият заместник Тодор Джиков предупреди, че срокът за кандидатстване може да бъде удължен.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Освен това след първоначалния стрес, че цялата процедура ще тече изцяло онлайн в СЕУ, дойде новината, че фермерите получат две години гратисен период за онлайн очертаването. Но ако притежават квалифициран електронен подпис, те могат да приключат заявлението си от вкъщи още от тази година.

За това, че се задава една голяма неизвестна и още по-голям страх от нея, свидетелстват и отговорите в тематичната анкета на Агри.БГ. Едва 11% от гласувалите 820 читатели са категорични, че не очакват трудности при кандидатстване.

Общо 68% обаче са песимистично настроени. Неясноти ще има, грешки в системата – също. Има допълнителни изисквания за спазване на задължителните ДЗЕС, надграждане с доброволни екосхеми, нов слой за ландшафтната инфраструктура, изискване за активен фермер. 

За всички тези неизвестни в новия програмен период 43% от анкетираните ще разчитат на разяснения от държавната администрация. Други 14% ще търсят помощ от колеги, а още 11% ще се информират от медиите. Най-вероятно трите канала за комуникация ще се слеят в едно, за да може картинката да се изясни още по-лесно и бързо. 

На другия полюс са шепата оптимисти, които са сигурни, че ще се справят с новите правила за кандидатстване. Само 6% от тях са посочили, че благодарение на опита си в работата с документи ще се ориентират в движение. 

Все така нищожен остава броят на фермерите, които планират да приключат заявлението си по електронен път – 3% от участниците в анкетата. И въпреки че информационната кампания на ресорното министерство напълни залите в областните градове, едва 2% от отговорилите са благодарни, че държавните експерти са внесли достатъчно яснота.

Доста голям е процентът на кандидатите за директни плащания, които не смеят да казват голяма дума. „Още е рано да се каже“ са отговорили 18% от участниците. А е рано да се каже, защото Кампанията се бави заради приемането на подзаконовите нормативни актове.

След обнародването на Наредба 3 за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания на 14 март, се чака и Наредбата за подаване на заявления за подпомагане по интервенциите за подпомагане на площ и за животни, която бе на обществено обсъждане до 20 март.

Работи се и върху проект на Наредба за прилагане на интервенциите от Стратегическия план по чл.55 от Регламент за Стратегическите планове, която да регламентира кандидатстването по т.нар. пчеларски интервенции. Но нейният окончателен вариант все още не е качен за обществено обсъждане. Така че въоръжете се с търпение и очаквайте неочакваното.