Как ще се кандидатства по 51 интервенции, включени в Стратегическия план за земеделие, става ясно от нова Наредба за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни. Нейният проект е на обществено обсъждане до 20 март. 

Всичко за Кампания 2023

В новия програмен период заявленията се подават в електронна форма чрез квалифициран електронен подпис (КЕП). Тъй като не всички фермери са подготвени обаче, се прави изключение за 2023 и 2024 година, когато може да се кандидатства и без КЕП чрез общинските служби по земеделие или чрез други юридически лица. 

Отново за тези две години кандидатите, които не притежават КЕП, извършват корекции или оттеглят изцяло или частично подаденото заявление в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ на ДФЗ.

Заявленията могат да се редактират без санкции през периода от 1 март до 15 май на годината, за която се кандидатства за подпомагане. 

Когато кандидатът подаде заявление за подпомагане след 15 май, но преди да са изтекли допълнителните 25 дни, ДФЗ прилага намаление на плащането, уредено в чл. 82, ал. 1 от Наредба № 2 от 2023 г.

Когато има разминаване между декларираните данни в заявлението и данните, установени чрез административни проверки и/или от системата за мониторинг на площ, ДФЗ изпраща информация чрез СЕУ за несъответствията, установени с данни, отнасящи се до 30 септември на годината на кандидатстване.

Кандидатът може да извърши корекция или да оттегли изцяло или частично подаденото заявление, както и да предостави допълнителна информация не по-късно от 10 октомври на годината на кандидатстване. Корекцията не може да бъде добавяна в заявлението на нови интервенции, площи или животни.

Няма възможност за изменения или за оттегляне, когато бенефициентът е бил информиран за планирана проверка на място или при такава проверка, когато не е била обявена, вече са установени нередности. В такива случаи процедурите и сроковете са различни, затова се запознайте внимателно с проектодокумента.

При прехвърляне на стопанството приобретателят може да встъпи в правата и задълженията на прехвърлителя по подадено през текущата кампания заявление за подпомагане след одобрението на ДФЗ.

При настъпване на форсмажорно събитие кандидатът за подпомагане или негов наследник уведомява ДФЗ до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие. Изключение се прави на случаите на смърт на бенефициента, в които уведомяването се извършва от наследника не по-късно от една година от датата на смъртта.  

В наредбата се регламентира и процедурата за изясняване на случаите на застъпване (пресичане на границите) на два или повече блока на земеделски стопанства. Стопаните, за чиито площи е установено застъпване, могат да ги оттеглят или да изменят тяхното заявяване. Запазва се обаче правилото, че за площите, за които са предоставени данни за регистрирани правни основания за ползване, се отказва изплащане на финансово подпомагане и на кандидатите се налагат санкции.